Beschilderd terracotta door Renald Rats ca. 1950

Maria, zetel der wijsheid

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. In deze meimaand aandacht voor Maria!

Kind Jezus met scepter, symbool van Gods heerschappij

Maria is gezeten op een troon met het kind Jezus op haar schoot. Een klassieke term in de kunst voor dit soort afbeeldingen is: sedes sapientia, zetel der wijsheid. Vanaf de zevende eeuw komen deze afbeeldingen van Maria met kind op een troon al voor. In de litanie van Loreto is ‘zetel der wijsheid’ een van de benamingen van Maria. Vaak – zoals ook hier – heeft het kind Jezus een scepter in zijn hand, soms een wereldbol (als symbool van God die de wereld regeert) of een open boek/Bijbel (Jezus als leraar).

Bij dit beeld gaat het om beschilderd terracotta, 77 cm hoog, gemaakt door Renald Rats ofm, circa 1950.

Aanvankelijk stond het in het gymnasium in Venray, daarna in de kerk van de franciscanen (Het Bruukske) in Venray. Weer later verhuisde het naar het provincialaat in Utrecht en thans staat het in Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch.

Fer van der Reijken

Gerelateerde nieuwsberichten