Rik Van Schil: ‘Ode aan het leven’

Kunst in het klooster: medaillon Laudato Si, mi Signore

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. Deze maand aandacht voor het bronzen medaillon met de tekst ‘Laudato Si, mi Signore’ (‘Geloofd zijt Gij, mijn Heer’) dat het logo van de minderbroeders franciscanen siert. Het medaillon werd gemaakt door de Vlaamse minderbroeder Rik Van Schil ofm.

ik wil me openstellen voor een wereld van échte mensen

We zien Franciscus in een karakteristieke houding van openheid en verwondering voor al wat leeft. De tekst ‘Laudato Si, mi Signore’ is afkomstig uit zijn ‘Lofzang van de schepselen’, doorgaans beter bekend als ‘Het Zonnelied’. Keer op keer klinkt in dit lied deze oproep, gericht aan al het geschapene om God te loven.

Op zijn site vat broeder Rik de essentie van zijn werk kort en krachtig samen in enkele zinnen:

“In een wereld van de kunst, waar ik vaak zie dat ‘de verheerlijking der decadentie’ geapplaudisseerd wordt, wil ik me bewust opstellen en blijven geloven in de mens met zijn mysterie van leven en dood, van oorsprong en bestemming, van liefde en hoop. Met andere woorden: ik wil me openstellen voor een wereld die door échte mensen bewoond is, voor een wereld waarin het goed is te leven. Ik wil zoeken om vooral de mens uit te beelden in een wereld die door de Schepper aan de mens gegeven is als ‘een goed gegeven’.”

Rik Van Schil werd geboren te Wilrijk (B) op 16 juni 1931. Zijn artistieke opleiding volgde hij aan de Koninklijke Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kusten in Antwerpen. Hij ontving diverse (inter)nationale prijzen voor zijn werk, beleefde individuele tentoonstellingen en nam deel aan groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.  Zijn werk is te bewonderen in kloosters en kerken, in openbare verzamelingen en in privébezit. Broeder Rik stierf op 19 december 2020 in zijn geboorteplaats.

Het werk van Rik Van Schil ofm, zowel religieus als profaan, is te vinden op de site: Religieuze kunst – Rik Van Schil

De site opent met de krachtige woorden: Ode aan het leven!

Gerelateerde nieuwsberichten