Vluchtige vredesduif voor alle oorlogsslachtoffers

Zien soms even

100.000 kruisjes bedekten in de maand februari de kerkvloer van de Minderbroederskerk in St. Truiden.
Ze vormden de kunstinstallatie ‘We Need Peace’, opgebouwd door drie lokale vredesactivisten, William Daniëls, Piet Carlier en Peter Preuveneers, in samenwerking met het franciscaans museum DE MINDERE. Het kunstwerk was een herdenking van alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en van de vele oorlogen wereldwijd.

Kunstenaar William Daniëls vond het jammer de kruisjes na afloop van de herdenkingsmaand februari zomaar weg te doen, hij veegde ze bij elkaar en vormde daarna een indrukwekkende, twintig meter grote vredesduif op de vloer van de kerk. Daniëls: “Deze  twintig meter hoge boodschap kwam spontaan tot stand. Zonder publiek, gewoon uit het hart, voor alle slachtoffers uit de vele oorlogen.”

De vredesduif is niet te bezichtigen. Het kunstwerk is ondertussen al verdwenen. De foto’s gemaakt door Dion Impression Art zijn het enige wat van het kunstwerk overblijft. “Zien soms even”, om met de net overleden dichter Huub Oosterhuis te spreken. Misschien volgt er eind van dit jaar opnieuw een vredeswake. Ondertussen blijven de vredesactivisten actief op hun Facebookpagina VREDESINSTALLATIE: WE NEED PEACE. Je kunt >>hier<< vrijblijvend lid worden van deze groep.

Kunstenaar William Daniëls aan het werk met de creatie van een 20 meter grote vredesduif. (Foto’s: Dion Impression Art)

Gerelateerde nieuwsberichten