Lezing Lourdeskerk Maastricht door Gerard Heesterbeek ofm

4 okt. – De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum

Over de Martelaren van Gorcum is veel te vertellen. Hun geschiedenis is goed gedocumenteerd. Op 4 oktober zal gardiaan Gerard Heesterbeek ofm over deze geschiedenis, dit jaar precies 450 jaar geleden, een lezing houden.

Gerard Heesterbeek ofm, is al jarenlang geïnteresseerd in de Martelaren van Gorcum.

Hij begon zijn loopbaan in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, vervolgens vertrok hij naar Latijns-Amerika om daar met de armen  te werken. Terug in Nederland werd hij secretaris voor Gerechtigheid en Vrede van de Nederlandse provincie. Deze functie vervulde hij later voor de gehele orde, waardoor hij zes jaar in Rome op het Generalaat van de Orde der Franciscanen woonde en werkte. Momenteel is hij gardiaan van het klooster in Weert.

Zie ook:

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Martelaren van Gorkum op 9 juli 1572 werden opgehangen in een turfschuur in Brielle. In het kader van die herdenking houdt Gerard Heesterbeek ofm een lezing over de geschiedenis van de Martelaren, een onderwerp waarin hij zich al jarenlang verdiept en dat ook goed gedocumenteerd is. Er valt dus veel over te vertellen.

Twee martelaren waren afkomstig uit Weert, de plaats waar Gerard Heesterbeek gardiaan is van het minderboedersklooster, een gegeven dat zijn belangstelling voor de Martelaren extra wekte.

Onder de Martelaren bevonden zich elf franciscanen, één dominicaan, twee norbertijnen en vijf wereldheren (priesters van een bisdom). Hun relikwieën worden in de Nicolaaskerk in Brussel bewaard.

De Martelaren van Gorkum zijn de patroon van de Nederlandse-Vlaamse provincie van de Orde der Minderbroeders. Vandaar dat de lezing op het feest van Franciscus, 4 oktober, is gepland.

De lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van de OLV van Lourdeskerk te Maastricht.

Praktische informatie:

Datum: 4 oktober 2022

Aanvang: 19.00 uur

Plaats: Onze Lieve Vrouw van Lourdes kerk, aan ‘de Groene Loper’, Lourdesplein, 6224 ER Maastricht

Entree: gratis; vrije gaven zijn welkom.

Gerelateerde nieuwsberichten