Herdenking 450ste sterfdag

Verheerlijking van de Martelaren van Gorcum

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. Deze maand aandacht voor de Martelaren van Gorcum. Op 9 juli herdenken we hun 450ste sterfdag.

De heiligverklaring van de Martelaren in 1675 werd groots gevierd

In deze julimaand besteden we speciale aandacht aan een schilderij van de Martelaren van Gorcum. Zij zijn immers de patroonheiligen van de Nederlands-Vlaamse provincie van de minderbroeders franciscanen en de erbij behorende feestdag is 9 juli. 

Op deze website wordt onder ‘Laatste nieuws’ uitgebreid stilgestaan bij wie deze martelaren waren en wat hen bewogen heeft. (Zie ook de herdenkingsactiviteiten) 

Daarom hier alleen enkele details bij het schilderij ‘Verheerlijking van de martelaren van Gorcum’ dat in Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch hangt. 

Het gaat om olieverf op linnen, op spaanplaat, 122 bij 95 cm, Nederlands, 18e eeuw. We zien een voorstelling van de verheerlijking van de martelaren. Het betreft een werk geïnspireerd op een schilderij van Johan Zierneels, een Nederlandse schilder (geboren rond 1646, overleden na 1678), die een aantal jaren in Rome verbleef en werkte en veel religieuze voorstellingen schilderde, waaronder een uitgebreide reeks over de Martelaren van Gorcum, wier zaligverklaring in 1675 met grootse festiviteiten gepaard ging. 

Het schilderij dat nu in Den Bosch hangt, verbleef eerder in het minderbroedersklooster in Weert. 

Gerelateerde nieuwsberichten