Oostenrijkse broeders installeren wijnenautomaat bij kerk

uitstekende Burgenlandse wijnen

Op initiatief van broeder Thomas Lackner is  aan de barokke Maria Geboortebasiliek in het Oostenrijkse Frauenkirchen sinds kort een automaat geïnstalleerd met lekkere wijnen uit Burgenland. De automaat is voorzien van een touchscreen, bankkaartlezer en twee kleine koelvakken met kraantjes. Er geldt ook een leeftijdscontrole. Dorstige pelgrims kunnen voortaan koele wijn tappen uit de automaat voor de basiliek.

Dit kan mensen motiveren om deze magnifieke plek te bezoeken en hun drempelvrees te overwinnen.

Voor 1 euro serveert de wijnautomaat één zestiende van een fles miswijn, gekoeld op 6° C. Volgens broeder Thomas voldoen de vier wijnen van wijnbouwers uit Burgenland aan de voorwaarden van de miswijn – natuurzuiver, zonder toevoegingen en goedgekeurd door het bisdom voor kerkelijk gebruik – en kunnen ook particulieren wijn afhalen. Twee van de wijnen zijn zoet. Broeder Thomas verduidelijkt dat er slechts echt van miswijn kan gesproken worden als die ook effectief wordt gebruikt tijdens de eucharistie.  Nu zijn het slechts uitstekende Burgenlandse wijnen, al kunnen de kopers zich daarmee een goed idee vormen van de smaak van de miswijn.

Br. Thomas Lackner ofm bij de wijnenautomaat

Redl, de producent van de automaat, is gespecialiseerd in het ontwerpen van doseerautomaten. Het bedrijf verzekert dat dit altaarwijntankstation (voorlopig) het enige in zijn soort ter wereld is. Boven de automaat hangt het bord Messwein-Gasstation. Broeder Thomas heeft geen moeite om toe te geven dat het originele initiatief geld in het laadje moet brengen voor het onderhoud van de basiliek.

Tegelijk hoopt hij om op die manier meer mensen naar het bedevaartsoord te lokken. ‘Dit kan mensen motiveren om deze magnifieke plek te bezoeken en hun drempelvrees te overwinnen’, aldus broeder Thomas.

Bron: Kurier

Gerelateerde nieuwsberichten