Braziliaanse kardinaal Hummes ofm overleden

“Jorge, vergeet de armen niet.”

De Braziliaanse minderbroeder en kardinaal die Jorge Bergoglio inspireerde om als paus de naam Franciscus te kiezen. ‘Vergeet de armen niet’, drukte hij de paus-elect op het hart.

Kardinaal Cláudio Aury Affonso Hummes (1934-2022) © SIR

Jorge, vergeet de armen niet!

Kardinaal Cláudio Aury Affonso Hummes, voormalig prefect van de Congregatie voor de Clerus (2006-2010), is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren op 8 augustus 1934 in een Duitse familie. Hij studeerde eerst aan een secundaire school en later het seminarie van de minderbroeders franciscanen in Taquari (Rio Grande do Sul). In 1958 werd hij er ook tot priester gewijd. Hij werd in 1998 aangesteld als aartsbisschop van São Paulo (Brazilië) en werd in 2006 door paus Benedictus XVI benoemd tot prefect van de Congregatie voor de Clerus. In 2010 werd hij tot kardinaal gecreëerd. Later werd hij ook nog verkozen tot voorzitter van de kerkelijke conferentie van Amazonië.

De kardinaal stond bekend om zijn sociaal engagement en zijn inzet voor de Amazone.

De Braziliaan sprak meermaals zijn steun uit voor een ‘inheemse kerk’ die haar eigen cultuur, identiteit, geschiedenis en spiritualiteit heeft, terwijl ze verenigd is met de universele katholieke kerk. Hij was ook een vriend en vertrouweling van paus Franciscus en hij zat naast de toenmalige aartsbisschop van Buenos Aires en latere paus tijdens het conclaaf.

Toen duidelijk was dat Jorge Bergoglio de volgende paus zou worden fluisterde hij hem in: ‘Jorge, vergeet de armen niet.’ Dat inspireerde Jorge Bergoglio om zichzelf naar Franciscus van Assisi te noemen.

Bron: kerknet.be

Gerelateerde nieuwsberichten