Franciscaan in de media

Fer van der Reijken in Trouw: Ik wil het verschil maken

Op maandag 11 maart in Trouw, op zondag 17 maart op tv. Met plezier draagt broeder Fer van der Reijken zijn franciscaanse bewogenheid uit voor een breder publiek.

Broeder Fer in De verwondering

Zondag 17 maart 2024 is Fer van der Reijken te gast bij Annemiek Schrijver in het tv-programma De Verwondering, 8.30 uur , KRO-NCRV op NPO2. De uitzending is ook later te zien via uitzending gemist of via de website: De verwondering (kro-ncrv.nl)

“Ik ben een mensenmens en vind het fijn om dienstbaar in het leven te staan”, vertelt hij het tv-programma.

Als Fer ’s morgens opstaat, spreekt hij eerst een kort gebed uit. Dat zijn al zo’n dertig jaar dezelfde woorden. ‘Homeopatisch reli-druppelen’, noemt hij het. “De woorden sijpelen in. Dat is het heerlijke van bidden in het algemeen, dat gaat steeds dieper in je persoon zakken, in je geest in je mind.”

Hij legt in het gesprek met Annemiek Schrijver uit: “Er zit tegenover jou een zeer rijk mens, terwijl ik de gelofte van armoede heb afgelegd. Ik woon in een huis, maar er is geen steen van mij. Ik zwem ook in een oceaan van mensen, wat een rijkdom, maar er is er niet een van mij. Ik mag leven, ik mag dag in dag uit alles ontvangen wat ik nodig heb, als ik het maar niet vasthoud. Want dan kan ik het teruggeven aan God en aan mensen voor wie ik mij inzet.”


Bron: De verwondering (kro-ncrv.nl)

Vanuit God leven als een instrument van vrede

Door een werkstuk op school over Franciscus van Assisi raakte Fer van der Reijken zo door de middeleeuwse heilige geboeid, dat hij jaren later de keuze maakte voor een leven als franciscaan. “Franciscus heeft gezocht naar wat de diepste bron van geluk is en kwam uit bij zijn verbinding met God. Vanuit Hem wilde hij leven als een instrument van vrede. Dat wil ik ook.” Fer van der Reijken vertelt dat in de rubriek ‘De zin van’ in dagblad Trouw.

De franciscaanse communiteit in ’s-Hertogenbosch wil graag het verschil maken in het leven van mensen, bijvoorbeeld van daklozen. “Ze zien in onze blik dat wij hen gewoon waarderen als mens. In de Talmoed staat: ‘Iemand die één leven redt, redt de hele wereld’.’’

Soms kan het levensbepalend zijn dat iemand voor je in de bres springt. Zelf ondervond Fer hoe een juf van de lagere school het voor hem opnam toen het even niet zo lekker liep bij de overgang naar de middelbare school. Die ervaring motiveerde hem om hemel en aarde te bewegen bij de aanvraag van een verblijfsvergunning voor een jonge moslim, die al tien jaar bungelde tussen wel of niet mogen blijven.

“Als alle Nederlanders zouden proberen om werkelijk het verschil te maken in het leven van één ander, zou Nederland er anders uitzien.”


Zie het hele interview in Trouw, 11 maart 2024.

Bron: Trouw

Gerelateerde nieuwsberichten