Sandinistisch bewind heft juridische status franciscanen in Nicaragua op

Franciscanen in Nicaragua slachtoffer van bewind

In de jaren zeventig werd Daniel Ortega, de huidige president van Nicaragua, bejubeld in linkse kringen. Als guerrillaleider van de marxistische sandinisten had hij immers de rechtse dictatuur, gesteund door de VS, ten val bracht. Inmiddels ondermijnt zijn regime democratie en mensenrechten. Recent waren de franciscanen slachtoffer van deze zuiveringsacties.

Sandinisten treden streng op tegen pleitbezorgers van democratie en mensenrechten

Daniel Ortega, de voormalige held van de revolutie, is in veler ogen van zijn voetstuk gevallen. In de voorbije jaren heeft het sandinistisch bewind, waarvan hij aan het hoofd staat, vrijwel alle politieke tegenstanders en voorvechters van de mensenrechten opgesloten, verkiezingen tot een schertsvertoning gemaakt en alle diensten en instellingen van de overheid onder zijn controle gebracht.

En nog steeds blijft het sandinistisch bewind streng optreden tegen alle pleitbezorgers van democratie en mensenrechten. In de slipstream van deze zuiveringsacties zijn recent ook de franciscanen slachtoffer geworden. Eind oktober is de lokale afdeling van de franciscanen samen met 16 ngo’s (red: niet-gouvernementele organisaties) gesloten. De meerderheid van die ngo’s hebben banden met de rooms-katholieke kerk of met evangelische kerken. Eerder al moest ook de belangrijkste universiteit van het land, die van de jezuïeten, de deuren sluiten. Ook de Zusters van Moeder Teresa waren doelwit van het bewind.

Officieel sluit het linkse bewind de ngo’s en andere instellingen omwille van onduidelijkheid over hun bronnen van financiering en donaties. Terloops worden alle roerende en onroerende goederen van de getroffen organisaties in beslag genomen.


Bron: AFP

Gerelateerde nieuwsberichten