Pierbattista Pizzaballa ofm biedt aan om te worden ingeruild voor gijzelaars uit Gaza

Medebroeder en rooms-katholiek patriarch van Jeruzalem, Pierbattista kardinaal Pizzaballa ofm zegt dat hij bereid is zichzelf in te ruilen voor Israëlische kinderen die door Hamas worden gegijzeld en in Gaza worden vastgehouden. Hij maakte zijn opmerking in antwoord op een vraag tijdens een videoconferentie met journalisten in Italië op maandag 16 oktober jl.

 

Br. Pierbattista kardinaal Pizzaballa ofm, rooms-katholiek patriarch van Jeruzalem

“Ik ben klaar voor een uitwisseling, wat dan ook, als dit tot vrijheid kan leiden, om de kinderen thuis te brengen. Geen probleem. Er is een volledige bereidheid van mijn kant”, zei hij. “Het eerste wat we moeten doen is proberen de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen, anders is er geen mogelijkheid om de situatie te stoppen en escalatie te voorkomen. We zijn bereid om te helpen, zelfs ik persoonlijk”, zei hij. Hij benadrukte echter dat hij en zijn kantoor nog geen direct contact hadden gehad met Hamas, de militante islamistische groepering die Israël op 7 oktober aanviel en daarbij 1.300 mensen doodde. “Je kunt niet met Hamas praten. Dat is heel moeilijk.” Ongeveer 200 mensen worden gegijzeld. Er wordt aangenomen dat er onder hen ongeveer twaalf kinderen zijn.
Broeder Pierbattista Pizzaballa ofm vertegenwoordigt de paus in het Heilig Land en ziet toe op de rooms-katholieke activiteiten in dat gebied dat Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Cyprus omvat, een regio waar naar schatting 300.000 rooms-katholieken wonen.
De diplomatieke inspanningen zijn geïntensiveerd om hulp in Gaza te krijgen, terwijl Israël een grondinvasie voorbereidt om Hamas te vernietigen. De autoriteiten in Gaza zeggen dat tot nu toe minstens 2.750 mensen zijn gedood door de Israëlische aanvallen, waaronder een kwart kinderen, en dat bijna 10.000 gewond zijn geraakt. Nog eens 1.000 mensen worden vermist en liggen vermoedelijk onder het puin.
Pizzaballa zei dat ongeveer 1.000 christenen schuilen in kerkgebouwen in het noorden van Gaza nadat hun huizen zijn verwoest door Israëlische aanvallen. “Ze weten niet waar ze heen moeten, omdat verplaatsen gevaarlijk is”, zei hij. Israël heeft er bij de uitgeputte Gazanen op aangedrongen om naar het zuiden te evacueren, wat honderdduizenden al hebben gedaan in de enclave waar ruim twee miljoen mensen wonen. Hamas, dat Gaza bestuurt, heeft de mensen opgedragen de boodschap van Israël te negeren.
Philip Pullella en Nick Macfie
Bron: Reuters, 16 oktober 2023

Gerelateerde nieuwsberichten

Stadsklooster La Verna

Eerste stapjes nieuwe situatie concreet

Er staat weer heel wat te gebeuren rondom stadsklooster La Verna, onze communiteit in Amsterdam. Maar niet alleen rondom, maar ook binnenin nu de bezinnende ‘summer-after’ de opheffing van Stichting La Verna voorbij is.

Velen delen de ‘hernieuwde’ gastvrijheid

Zo is de communiteit onlangs weer gestart met het ontvangen van gasten. Er zijn ook weer terug meebidders in het getijdengebed. Vele gegadigden hebben zich reeds aangemeld voor de nieuwe activiteiten. Velen hebben ook al gedeeld in de ‘hernieuwde’ gastvrijheid.

De tuin bij het stadsklooster
De tuin werd onlangs verwend met een opknapbeurt, door broeder Koen Van Durme uit Megen (zie de hoofdfoto). De planten staan na het knip- en scheerwerk weer te stralen. Terwijl Koen ons helpt onze eigen tuin op orde te houden, is de kaalslag bij het gebouw dat naast het stadsklooster gesloopt gaat worden begonnen (zie de foto hieronder – het gebouw gaat straks tegen de vlakte). Straks, eind 2023, heeft Amsterdam er 251 woningen bij.

De broeders uit Amsterdam vinden het machtig interessant om zo’n project van nabij te volgen. In stadsklooster La Verna zijn enkele trillingsmonitoren geplaatst, waarmee de verzekering controleert dat de grenzen niet overschreden worden om schade aan ons pand te voorkomen.

Gerelateerde nieuwsberichten