Interviewfilmpjes met broeders bij internationaal herdenkingsjaar

800 jaar Definitieve Regel

In 2023 is het 800 jaar geleden dat de paus goedkeuring gaf aan de Regel van de Minderbroeders, geschreven door Franciscus van Assisi. Tot op de dag van vandaag is dit de regel waar alle franciscanen, kapucijnen en conventuelen in de wereld naar leven. Bij gelegenheid van het jubileum presenteert de Nederlandse provincie een reeks interviewfilmpjes met broeders, waarin telkens een thema uit de regel voorbijkomt.

Deel 5. Theo van Adrichem over gehoorzaamheid 

De ‘Definitieve Regel’, ook wel de ‘Regel van 1223’ genoemd, is wat formeler en juridischer dan die van 1221, waar we in 2021 aandacht aan besteedden. Waarschijnlijk had Franciscus goed door wat de Kerk precies verlangde, maar wilde hij in eerste instantie voorschrijven wat hijzelf belangrijk vond.

De viering van 800 jaar ‘Definitieve Regel’ is internationaal de start van een serie jubilea in de komende jaren: 800 jaar Kerstmis in Greccio, 800 jaar Stigmatisatie, 800 jaar Zonnelied en 800 jaar sterven van Franciscus. In Nederland besteden we onder meer aandacht aan dit eerste jubileum aan de hand van interviewfilmpjes met broeders, waarin telkens een thema uit de regel voorbijkomt.

In het vijfde filmpje in deze reeks onthullen provinciaal Theo van Adrichem en broeders Bob, Theobald en Jos uit het klooster van Wilrijk (Antwerpen) wat leven in gehoorzaamheid voor hen betekent.

… en dat betekent dat je niet alleen luistert naar elkaar, maar dat je samen met elkaar probeert te luisteren naar wat God met ons voorheeft

Gerelateerde nieuwsberichten