“Bezinnen en doen gaan bij ons hand in hand”

Nieuwe coördinator Laudato Si’ Alliantie Nederland

Jurijn Timon de Vos wordt de nieuwe coördinator van Laudato Si’ Alliantie Nederland. Per 1 september 2023 volgt hij Daan Savert op. Tot voor kort deed De Vos promotieonderzoek naar de katholieke identiteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was ook betrokken bij de oprichting van het Laudato Si’-Instituut aan diezelfde universiteit.

Jurijn Timon de Vos, nieuwe coördinator van Laudato Si’ Alliantie Nederland.

We gaan ook het gesprek aan met klimaatsceptici

De Laudato Si’ Alliantie is een duurzaamheidsplatform van samenwerkende katholieke organisaties, waaronder Cordaid en Solidair Groningen en Drenthe. De alliantie gelooft in de kracht van reflectie én actie. Onder het coördinatorschap van De Vos zal de alliantie dan ook doorgaan met de bevordering van ecospiritualiteit, bijvoorbeeld in de vorm van retraites. De Vos: “Bezinnen en doen. Voor ons gaan die twee hand in hand. We zullen de komende jaren zeker de handen uit de mouwen steken. Maar het schaadt niet om diezelfde handen af en toe ook eens te vouwen.”

Lokaal

De Vos start zijn werkzaamheden binnen een energieke alliantie. In september staan verschillende lokale initiatieven gepland in het kader van de internationale Scheppingsperiode. Dit is de jaarlijkse periode voor aandacht voor de schepping. Zo organiseren Brabantse kerken een inspiratiemiddag in het Natuurtheater Oisterwijk, houdt klooster Wittem een lezing over vegetarisme in wereldgodsdiensten en organiseren diverse parochies natuurwandelingen en filmvertoningen van documentaires over gevolgen van klimaatverandering, zoals The Letter. De Vos: “Zulke lokale initiatieven gaan we versterken en uitbouwen. Ze vormen het kloppend hart van onze alliantie.”

Onverwachte samenwerking

Het blijft echter niet alleen bij lokale projecten. Zo geeft de alliantie, samen met de Vlaamse organisatie Ecokerk, jaarlijks een inspiratiegids uit voor een duurzame invulling van liturgie. De Vos: “Ons eco-sociale gedachtegoed verlangt dat we toenadering zoeken tot de ander. We blijven dan ook graag nauw samenwerken met gelijkgestemden, zoals GroeneKerken en de protestantse organisatie Micha Nederland. Maar we gaan ook het gesprek aan met hen die sceptisch staan tegenover de klimaattransitie. Juist in onverwachte samenwerking schuilt veel veranderingspotentieel. Daar geloof ik in.”


De Laudato Si’-alliantie Nederland werkt vanuit de eco-sociale encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus. De alliantieleden dragen bij aan een verduurzaming van de samenleving met bijzonder oog voor kwetsbare mensen en natuur.

Gerelateerde nieuwsberichten