Franciscanen in Soedan

Van onze broeders is iedereen in orde

Sinds zaterdag 15 april zijn de straten van de Soedanese hoofdstad Khartoem en andere delen van het land het toneel van een heftige strijd tussen het regeringsleger van generaal Burhan en de paramilitaire troepen onder leiding van generaal Hemedti. Ook franciscanen in Soedan ondervinden de gevolgen van de geweldsexplosie.

Werkten de generaals aanvankelijk samen, nu strijden zij om de macht over de ruggen van de burgers, die gevangen zitten in hun huizen. Ook de minderbroeders in Khartoem zijn gedwongen zich in hun klooster te verschansen, zo lieten zij het generalaat in Rome weten: er woedt een guerrillaoorlog tussen leger en rebellen, communicatie en internet worden vaak onderbroken, maar de broeders zijn in orde.

In een audiobericht meldt broeder Peter Tindo ofm uit Khartoem: “We zitten opgesloten in ons huis en horen alsmaar geweervuur om ons heen. Maar wat er nu precies gebeurt, weten we niet.” Broeder Federico Gandolfi ofm in Zuid-Soedan bevestigt dat communicatie met het buurland bijna onmogelijk is door blokkades van het internet.

Gerelateerde nieuwsberichten