Vrijwilligster in de Hof van Lof

Franciscus’ geest waart rond in de Hof

Ria van Rijn is al 25 jaar enthousiast vrijwilligster bij de Hof van Lof in Megen en woont op een steenworp afstand. De Hof van Lof is de tuin van het klooster van de minderbroeders dat er al 375 jaar staat. Vroeger vervulde deze de functie van moestuin, tegenwoordig wil de tuin Gods lof verkondigen en de verhalen vertellen van mensen die God hebben gezocht.

Zodra je de tuin binnenstapt, komt er een gevoel van rust over je

“Toen we als jong gezin in Megen kwamen wonen, gingen we bij de franciscanen naar de kerk. De vieringen daar spraken me zeer aan. Vanaf het moment dat ik in het klooster kwam, raakte ik betrokken bij alles wat er te doen viel. Daarnaast ben ik dol op tuinieren en dus sloot ik me aan bij de groep vrijwilligers die de kloostertuin verzorgt.”

Bijbelse tuin

“De tuin is in 1995 opgezet en ontworpen door Tini Brugge. Er zijn verschillende gedeeltes: Hof van Lof I en Hof van Lof II, de kruidentuin die van oudsher dichtbij de keuken ligt, de Mariahoek en de fruitbomen van de broeders. Het is echt een Bijbelse tuin. In de Tuingids, samengesteld door broeders en vrijwilligers, staat van alles over de Hof: de indeling, de verschillende borders en planten, de personen, (feest)dagen en thema’s waar ze naar verwijzen; zoals de zwarte en witte tulpen die naar Martin Luther King verwijzen en de lage zonnebloemen die voor Titus Brandsma staan – de hoge zonnebloemen staan voor Franciscus. En het Bruurke van Megen wordt bijvoorbeeld verbeeld door het zwarte mosterdzaad.

Met broeders Hans-Peter en Loek zit ik samen met nog twee anderen in het bestuur. Mijn man hoort ook bij de groep vrijwilligers, die allemaal gepensioneerd zijn en in Megen of in de buurt wonen. We komen elke dinsdag met vijftien mensen bij elkaar om in de tuin te werken. Verder zijn er nog tien vrijwilligers die de rondleidingen verzorgen en de gasten ontvangen. Er zijn naast de vaste bezoekers van de Hof ook steeds weer nieuwe. Diny van Hees is aanspreekpunt voor het werk en zij zorgt ook voor nieuwe planten.”

Gevoel van rust

“De groep vrijwilligers is heel erg fijn. Iedereen heeft dezelfde beleving: zodra je door de poort de tuin binnenstapt, komt er een gevoel van rust over je. De vrijwilligers hebben ook allemaal iets met Franciscus en zijn spiritualiteit. Er is een grote verbondenheid in de groep, die al jaren stabiel is. In april gaat de Hof van Lof weer open, maar in maart beginnen we altijd al met werken en in oktober stoppen we, als de tuin in rust komt. Tijdens corona was de tuin eerst gesloten; op een gegeven moment waren we met z’n drietjes bezig, op afstand. In de winter houden we als groep contact met elkaar via WhatsApp.

Wat mij zo aanspreekt in Franciscus en bij de broeders is de eenvoud. Het werken in de natuur, in de tuin en met de planten vind ik heel fijn; bezig zijn met Gods schepping. Met die groep mensen daar zo in de weer zijn is voor mij onderdeel van mijn geloof. Alles komt samen in de Hof: het werk, de rust, die planten, je geloofsbeleving, Franciscus, wij als hechte groep met onze verhalen. Het gaat om het behoeden van Gods schepping, maar om nog veel meer. Je voelt dat Franciscus’ geest rondwaart in de Hof.”

Marie-Claire Willemsen


Het nieuwe seizoen van de Hof van Lof begint dit jaar op vrijdag 14 april om 14.00 uur, met een inleiding onder de titel ‘Franciscus, over vrede en behoud van de aarde en heelheid van de schepping’, door Loek Bosch ofm en Willem Quist ofs.

www.hofvanlof.nl

Gerelateerde nieuwsberichten