Kunst in het klooster – beeld van Frederick Franck

Franciscus met de vogels

In de Hof van Lof van de minderbroeders in Megen staat sinds februari 2005 het beeld ‘Saint Francis with birds’ van Frederick Franck.

Sint Franciscus, een heilige voor alle seizoenen

De begeleidende tekst bij het beeld van Frederick Franck luidt: “Sint Franciscus, een heilige voor alle seizoenen, een transhistorische, transreligieuze boodschapper van menselijkheid, van liefde voor het leven, voor de natuur en voor de aarde als geheiligd.”

Frederick Franck werd op 12 april 1909 geboren in Maastricht en hij overleed op 5 juni 2006 in Warwick, New York. Als schilder, beeldhouwer en auteur van meer dan 35 boeken over het leven, de kunst, en transreligieus denken, werd hij bekend om zijn interesse in de menselijke spiritualiteit. Zijn leven lang hield hij zich bezig met de vraag: “Wat betekent het om mens te zijn?”

Albert Schweitzer

De jonge Frederick zag met eigen ogen het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in buurland België. De stromen van vluchtelingen die onder zijn slaapkamerraam doorliepen deden in hem een levenslange afkeer van oorlogsvoering ontwaken. Na  zijn opleiding tot tandarts kreeg hij de mogelijkheid om te werken met Albert Schweitzer in Lambarene (Gabon, Afrika), waar hij een tandheelkundige kliniek in Schweitzers ziekenhuis opzette.

Opgegroeid als agnost in het katholieke zuiden van Nederland, werd hij zijn leven lang leerling van het zenboeddhisme. Ook zag hij  in paus Johannes XXIII een man van grote menselijkheid. De donkere nacht van de Cubacrisis inspireerde hem om in 1963 naar Rome af te reizen om alle sessies van het Tweede Vaticaans Concilie te tekenen.

Bij zijn terugkeer naar Warwick kocht Franck samen met zijn vrouw Claske in 1959 een terrein met daarop de ruïne van een watermolen aan de rivier tegenover hun huis. Ze noemden het ‘Pacem in Terris’ (Vrede op aarde) en ze vormden het om tot een transreligieuze oase, waarin 70 sculpturen van Franck – door hem iconen genoemd – te zien zijn. St. Francis staat er ook. Het  beeldenpark is opgedragen aan paus Johannes XXIII, Albert Schweitzer en de boeddhistische leraar D.T. Suzuki. Het park werd in 1966 toegankelijk voor het publiek.

Het werk van Franck is onder meer te zien in de permanente collecties van het Museum of Modern Art, het Whitney Museum of American Art, het Fogg Art Museum, het Tokyo National Museum en de kathedraal van St. John the Divine.

Gerelateerde nieuwsberichten