De geboorte van de kerststal

Kerstgroep van Renald Rats ofm

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. Deze maand de kerstgroep van Renald Rats ofm.

Franciscus vierde in 1223 in Greccio het kerstfeest, waarbij hij letterlijk en figuurlijk een kerststal in het leven riep. Dat was de eerste keer in de geschiedenis. Daarmee werd de kerstgroep geboren. Niet alleen kwam de levende kerststal in de jaren erna terug, ook ontstonden er de kerststallen met de stenen en houten figuren zoals we ze nu wereldwijd kennen.

In 1948 maakte Renald Rats ofm deze kerstgroep. Het gaat om geglazuurd aardewerk van 38,5 x 36 cm. De kerstgroep staat in Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch.

Renald Rats (1900-1979) was beeldhouwer, schilder en tekenaar. In 1920 trad hij in bij de minderbroeders, hij werd in 1927 priester gewijd en woonde en werkte onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Delft, Sittard, Heerlen en Maastricht. In zijn Heerlense periode (1947-1950) maakte de Nederlandse keramist en industrieel ontwerper Edmond Bellefrois hem wegwijs in de wereld van de  keramiek.

Gerelateerde nieuwsberichten