Franciscus, tijdloos én van deze tijd

In de serie Kunst in het klooster bespreekt broeder Fer van der Reijken telkens een kunstvoorwerp uit de kunstschatten die onze kloosters rijk zijn. Deze maand het kunstwerk ‘Blind Bird Watcher, listening to the Waters rising’ van het echtpaar Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije.

Het verhaal van Franciscus die voor de vogels preekt heeft het echtpaar Rinke Nijburg en Gerda Ten Thije geïnspireerd bij het maken van het kunstwerk ‘Blind Bird Watcher, listening to the Waters rising’. Het gaat hier om houtskool op papier in een formaat van 150×250 cm. Het werk hangt in de eetzaal van Stadsklooster La Verna in Amsterdam.

Nijburg en Ten Thije wilden een breed aansprekend beeld van Franciscus maken. Daarom kozen ze niet voor een man in pij maar voor een man met tatoeages. Ze zien dat als een typisch hedendaagse en tegelijk oeroude expressie, waarvan ze hopen dat deze brede groepen mensen aanspreekt: “Onze Franciscus moest tijdloos zijn én van deze tijd, contemplatief én agressief, hemels én aards.”

Franciscus is afgebeeld als een blinde, androgyne mens en staat in het water ergens in een oerwoudachtige omgeving. Het staan in het water verandert de vogelpreek in het verhaal van de doop van Jezus in de Jordaan. De slang met drakenkop boven het hoofd roept het beeld op van Adam in het paradijs en wie verder gaat met de verbeelding kan er ook Noach in zien met dieren die voor het water vluchten. Kortom, in dit werk valt veel te zien en te associëren. De vele tatoeages verwijzen naar het lijden dat in het leven van Franciscus een grote rol speelde.

Wie meer wil lezen kan terecht in het boek: De nieuwe kleren van Franciscus, een uitgave van het Provincialaat van de Franciscanen, Utrecht, oktober 2003.

Franciscus is afgebeeld als een blinde, androgyne mens

Gerelateerde nieuwsberichten