Pelgrims keren terug in het Heilig Land

Vóór de pandemie kwamen grote aantallen mensen uit alle delen van de wereld naar het Heilig Land om de heilige plaatsen te bezoeken. Maar door alle maatregelen bleven de heilige plaatsen vrijwel leeg de laatste twee jaar. Gelukkig begint daar verandering in te komen. Straten komen weer tot leven, pelgrims keren terug en de groepsboekingen nemen weer toe.

Een bezoek aan het Heilig Land is een diepgaande ervaring van Gods liefde

Broeder Salvador Rosas Flores ofm, gardiaan van het Heilig Grafklooster: “Afgelopen weken hebben we al een toename gezien van het aantal groepen dat de Basiliek van het Heilig Graf bezoekt. En ook het aantal groepen dat een eucharistievieringen boekt aan het altaar van het Lege Graf, op Golgotha, of in een van de kapellen van de franciscaanse gemeenschap neemt weer gestaag toe. De meeste bezoekers komen uit de Verenigde Staten of Europa – Italië, Frankrijk, Spanje … Maar ook enkele Latijns-Amerikanen die in de Verenigde Staten wonen. We wachten nog op de terugkeer van Afrikanen, Aziaten en de rest van de pelgrims uit Latijns-Amerika.”

Droom
Sommige pelgrims zien het als de vervulling van hun droom om het Heilig Land te bezoeken; ze zijn hier voor het eerst. Anderen waren er al in voorgaande jaren en brengen familie of vrienden mee om de plaatsen te leren kennen waar Jezus leefde, stierf en verrezen is.

Glenn Harris, pelgrim – VS: “Dit is mijn eerste keer hier. Het is geweldig voor ons allemaal om hier te zijn. Deze plek is de basis van ons geloof. Jezus heeft hier rondgelopen, is hier gestorven en weer opgestaan. Het is prachtig.”

Broeder Mike Austin, pelgrim – VS: “Het is in de eerste plaats een voorrecht om in de voetsporen van Onze Lieve Heer te mogen treden en Hem zo beter te leren kennen. Om zijn land, zijn volk te leren kennen en onder elkaar te zijn met allemaal anderen die de Heer liefhebben. Ik vind het mooi dat ik deze groep pelgrims achter mij mag begeleiden en hen mag laten ontmoeten wat we bidden, bestuderen en lezen in de Schriften.”

De mogelijkheden om de droom van een pelgrimstocht naar het Heilig Land waar te maken, worden vanaf nu met de dag makkelijker. De Israëlische regering heeft besloten om de beperkende maatregelen voor toeristen vanaf 1 maart te versoepelen.

Christelijk Informatie Centrum
Toeristen van alle leeftijden – gevaccineerd en niet-gevaccineerd – kunnen Israël weer binnenkomen.  De enige voorwaarde is dat zij voor vertrek en bij aankomst in Israël  een covidtest doen. Pelgrims kunnen informatie inwinnen en missen boeken bij de heiligdommen bij het Christelijk Informatie Centrum van de franciscaanse Custodie van het Heilig Land

Broeder Tomasz Franciszek Dubiel ofm, directeur van het Christelijk Informatie Centrum: “Eindelijk zien we een toename in het aantal boekingen. Een goed teken. Het is nog geen grote stijging, maar de trend is gekeerd en we zien in maart toch een stijging van 15 procent ten opzichte van voorgaande twee jaar.”

Diepgaande ervaring
Broeder Francesco Patton, custos van het Heilig Land vraagt aan alle commissarissen in het Heilig Land elders in de wereld om de bedevaarten te bevorderen. Dat het leven weer langzaam aan het terugkomen is, is ook te zien aan de ruimere openingstijden van de heiligdommen. Ook in Nazareth, bij de Basiliek van de Annunciatie, neemt het aantal pelgrims weer gestaag toe.

Volgens vele getuigenissen van pelgrims is een bezoek aan de heilig land een diepgaande ervaring van Gods liefde. Broeder Gaudium Maria, Brazilië: “Een pelgrimstocht maken naar het Heilig Land is opnieuw God ervaren. In het Heilig Land zijn, is leven met Jezus en bij Jezus; je ervaart hier dat de liefde ons omringt.”

Bron: The Custody In The Holy Land

Gerelateerde nieuwsberichten