Elisabeth van Thüringen

Patrones van de derde orde

Heb ik het jullie niet gezegd: we moeten de mensen blij maken!

~ Elisabeth van Thüringen

Elisabeth werd in 1207 geboren als dochter van koning Andreas van Hongarije en diens vrouw Gertrudis. Zij trouwt jong met de landgraaf van Thüringen. Zij kregen drie kinderen. Zij had grote zorg voor de armen en na de vroegtijdige dood van haar man heeft zij zich helemaal aan de zorg voor armen en zieken gewijd. Voor de geestelijke leiding van haar leven had zij zich toevertrouwd aan de minderbroeders. Hun leven trachtte zij zoveel mogelijk te delen door ook zelf in armoede te leven. Zij ondervond hierbij veel tegenwerking van de adel waartoe zij behoorde. In Marburg stichtte zij een ziekenhuis voor de armen, waarin zij zelf werkzaam was. Zij stierf in Marburg in 1231, nog maar 24 jaar oud.

Gerelateerde nieuwsberichten