Bonaventura van Bagnoregio

de kardinaal aan de afwas

~ Bonaventura van Bagnoregio

Veel weten en niets proeven – wat voor nut heeft dat?

Rond 1217 werd Johannes van Fidanze geboren in Bagnoregio, een plaatsje tussen Orvieto en Viterbo, op de grens van Toscane en Latium. Hij moet van tamelijk goede komaf geweest zijn. Zijn vader, die arts was, stuurde hem naar Parijs om daar te studeren aan de grootste en meest gerenommeerde universiteit in die dagen.

In 1243 treedt hij in bij de minderbroeders en is sindsdien bekend als Bonaventura. Hij studeert theologie en wordt magister in de theologie aan de Parijse universiteit. In 1257 wordt hij minister-generaal van de minderbroeders. Met veel wijsheid en takt, maar ook met vaste hand bestuurt hij de orde en maakt hij haar meer en meer geschikt voor de prediking en de theologiebeoefening. Op die manier kon zij een bijdrage leveren aan de pastorale en geestelijke vernieuwing waar toen in de Kerk grote behoefte aan bestond.

Ook als generaal heeft hij veel geschreven, ook theologische en spirituele werken. Tot twee keer toe wil de paus hem bisschop maken. De eerste keer weigert hij de prestigieuze zetel van York. Een tweede keer wil hij niet nog eens weigeren, maar omdat het bericht hem tijdens de afwas bereikt, moet zijn benoeming “even wachten” tot hij klaar was. In 1273 wordt hij bisschop van Albano bij Rome en kardinaal. In 1274 speelt hij een belangrijke rol op het concilie van Lyon, waar de eenheid met de Griekse Kerken werd hersteld. In datzelfde jaar sterft Bonaventura in Lyon.

Gerelateerde nieuwsberichten