18 juli Nelson Mandeladag

Stan Brennan ofm, broeder tegen apartheid

Op 18 juli viert de wereld Nelson Mandeladag, ter ere van de geboortedag van Nelson Mandela (1918–2013), de iconische Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsleider en eerste zwarte president van Zuid-Afrika (1994-1999). De dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties (VN).

Foto: VN/Greg Kirch

SUGGESTIES OP DE SITE VAN DE VN:

  • Maak een nieuwe vriend. Leer iemand kennen met een andere culturele achtergrond. Alleen door wederzijds begrip kunnen we onze gemeenschappen bevrijden van onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat.
  • Lees voor aan iemand die dat niet kan. Bezoek een plaatselijk huis voor blinden en open een nieuwe wereld voor iemand anders.
  • Help mee bij het plaatselijke dierenasiel. Honden zonder huis hebben nog steeds een wandeling en een beetje liefde nodig.
  • Help iemand aan een baan. Stel een cv voor ze samen en print ze, of help ze met hun interviewvaardigheden.
  • Veel terminaal zieke mensen hebben niemand om mee te praten. Neem even de tijd om een praatje te maken en wat zonneschijn in hun leven te brengen.
  • Laat je testen op hiv en moedig je partner aan om dit ook te doen.
  • Neem iemand die je kent, die het niet kan betalen, om zijn ogen te laten testen of zijn gebit te laten controleren.
  • Doneer een rolstoel of blindengeleidehond aan iemand in nood.
  • Koop een paar dekens, of pak degene die je niet meer nodig hebt van thuis en geef ze aan iemand in nood.

Bezoek de Nelson Mandela Foundation voor meer ideeën >>

Stan Brennan belichaamde waar Mandela Day vandaag voor staat

Nelson Mandeladag herinnert ons eraan dat ieder mens het vermogen en de verantwoordelijkheid heeft om de wereld een stukje mooier te maken. Mandela’s leven, waarin hij 67 jaar streed voor gelijkheid, gerechtigheid en menselijke waardigheid, blijft een bron van inspiratie.

Mandela Day is niet bedoeld als een herdenkingsdag alleen. Het is een oproep tot actie. Mensen over de hele wereld worden op deze dag uitgenodigd om minstens 67 minuten van hun tijd te besteden aan iets goeds voor een ander – vrijwilligerswerk, steun aan kwetsbaren, een gebaar van solidariteit.

Stan Brennan

Broeder Stan Brennan ofm

In Zuid-Afrika waren het niet alleen politici en activisten die zich verzetten tegen apartheid. Ook vanuit kerken en kloosters werd weerstand geboden. Onder de vele religieuzen die zich uitspraken, onderdak boden aan activisten of onderwijs gaven aan gemarginaliseerde groepen, bevonden zich ook franciscaanse religieuzen, zowel broeders als zusters. Een van hen was de franciscaan: broeder Stan Brennan ofm (1929–2012).

Stan Brennan, van Ierse afkomst, werd in 1957 uitgezonden naar Zuid-Afrika. Aanvankelijk was hij daar spiritueel directeur van een seminarie in Pretoria/Boksburg, maar al snel trok hij de sloppenwijken in. Zijn franciscaanse roeping bracht hem dicht bij de mensen aan de randen van de samenleving. Hij richtte zich op onderwijs, opvang van kinderen, zorg voor ouderen en verslaafden.

Tijdens het apartheidssysteem gaf hij onderwijs aan zwarte en gekleurde gemeenschappen, stelde kloosterruimtes beschikbaar voor bijeenkomsten en bood hulp aan mensen die werden vervolgd. In die tijd ontmoette hij ook Nelson Mandela en andere leiders van de bevrijdingsbeweging, die hij hielp zich te verbergen voor hun belagers. Het maakte ook hemzelf en zijn instellingen tot doelwit van dreigementen.

Dienstbaarheid

Voor zijn moedige inzet en onvermoeibare dienstbaarheid werd broeder Stan Brennan in 2012, vlak voor zijn overlijden, onderscheiden door de Zuid-Afrikaanse overheid. Zijn levensverhaal is opgetekend in de biografie “Colour Blind Faith: The Life of Father Stan Brennan” van David Gemmell.

Stan Brennan belichaamde waar Mandela Day vandaag voor staat: dienstbaarheid, rechtvaardigheid, moed en compassie. Hij stond op waar onrecht heerste en koos de kant van de kwetsbaren, zonder zichzelf op de voorgrond te plaatsen.

Doen

Wat kunt je doen op Mandela Day? Je hoeft geen wereldleider te zijn om verschil te maken. Je kunt klein beginnen: zet vandaag 67 minuten van je dag in voor een ander. Bezoek een eenzame oudere, help bij een lokale voedselbank, schrijf een kaart aan iemand die een moeilijke tijd doormaakt, of luister echt naar iemand die zich ongezien voelt. Maak een nieuwe vriend. Leer iemand kennen met een andere culturele achtergrond. Alleen door wederzijds begrip kunnen we onze gemeenschappen bevrijden van onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat.

Op 18 juli – en elke dag – kunnen we ons laten inspireren door mensen als Nelson Mandela en broeder Stan Brennan. Zij herinneren ons eraan dat echte verandering begint bij gewone mensen die buitengewone keuzes maken. Vandaag is het onze beurt.

Gerelateerde nieuwsberichten