Film over paus Franciscus en de ecologische crisis

Laudato Si‘-Week met documentaire ’The Letter – A Message for our Earth’

Met de film ‘De brief – een boodschap voor onze aarde’, waarin paus Franciscus een belangrijke rol speelt, viert de rooms-katholieke kerk wereldwijd de Laudato Si’-Week van 21 tot en met 28 mei 2023. De week staat in het teken van de achtste verjaardag van de inmiddels beroemde encycliek van paus Franciscus over de zorg voor de schepping.

The Letter – A Message for our Earth is een documentaire uit 2022, die het verhaal vertelt van de Laudato Si’-encycliek van paus Franciscus. De film werd geregisseerd door Nicolas Brown, in samenwerking met de Laudato Si’-beweging. De wereldpremière vond plaats in Vaticaanstad op 4 oktober 2022. De film was meteen een succes en verzamelde meer dan 7 miljoen views in de eerste twee weken, mede dankzij de steun van beroemdheden als Leonardo DiCaprio en Arnold Schwarzenegger

In de documentaire is een hoofdrol weggelegd voor paus Franciscus. Daarnaast komen een aantal milieuactivisten van over de hele wereld in beeld, ieder met zijn of haar eigen religie, achtergrond en verhaal. Elk van hen vertegenwoordigt een ongehoorde stem in de discussie over de planetaire ecologische crisis. Dat zijn de stemmen van inheemsen, jongeren, armen en dieren in het wild.

De film volgt hun reizen van de Amazone, India, Senegal en Hawaï naar het Vaticaan. Ze ontmoeten paus Franciscus, die zijn visie deelt in prachtig menselijke interacties. Ze vinden nieuwe hoop voor de aarde in elkaar. (Zie hiernaast de trailer).

De gehele film van 80 minuten is te bekijken via deze link: Watch – The Letter (theletterfilm.org). (Keuze uit diverse ondertitelopties)

Wie eenmaal weet wat er aan de hand is, kan niet meer wegkijken

Tijdens de Laudato Si’-week gaat het niet zomaar om een viering of herdenking van de publicatie van de beroemde encycliek. Integendeel, de week wil een viering van verandering zijn, van hoop voor de aarde en voor de hele mensheid.

De Laudato Si’-Week begon afgelopen zondag 21 mei en eindigt op Pinksterzondag. Op deze dag vraagt de geloofsgemeenschap God de Schepper om zijn Heilige Geest te sturen naar allen die zich inzetten voor ons gemeenschappelijk huis. Wie de film over de encycliek bekijkt (zie hieronder) zal zien hoe het de zeven strijders voor het milieu – ieder met hun eigen achtergrond – vergaat. Maar het belangrijkste is wat wij gaan doen, want uiteindelijk zijn wij zelf de hoofdrolspelers.

Wat kun je doen?

Wat je kunt doen, begint heel eenvoudig. We nodigen je uit om ‘The Letter’ te bekijken, bijvoorbeeld binnen je eigen geloofsgemeenschap, of met familie of vrienden. Je zou gewoon bij iemand thuis kunnen afspreken en samen de film kijken.

De gedachte is: wie eenmaal weet wat er aan de hand is, kan niet meer wegkijken. Na het zien van de film vertrouwen we erop dat God je zal bewegen om te handelen. Er zijn veel manieren om dit te doen. Het is aan jou. En we zijn ervan overtuigd dat jij en jouw gemeenschap zullen doen wat nodig is.

De klimaatcrisis is een tastbare realiteit in steeds meer landen en ze raakt iedereen. Sinds de publicatie van Laudato Si’ op 25 mei 2015 is er veel veranderd. Tegelijkertijd hebben we de situatie zien verslechteren. Vandaag de dag is meer dan ooit een “radicale verandering in het gedrag van de mensheid” noodzakelijk, zoals paus Paulus VI ons meer dan 50 jaar geleden al voorhield.

In het Regina Caeli-gebed, op zondag 21 mei jongstleden, nodigde paus Franciscus iedereen uit om samen te werken aan de zorg voor ons gemeenschappelijke huis door vaardigheden en creativiteit samen te brengen. (Zie hieronder de trailer van de film)

Kijk HIER voor de gehele film

Gerelateerde nieuwsberichten