Franciscus uit de kunst, deel 4

Franciscus, broeder van universele liefde

Van Franciscus van Assisi zijn door de eeuwen heen duizenden afbeeldingen gemaakt: fresco’s, olieverfschilderijen, mozaïeken, gravures, pentekeningen etc. tot en met afbeeldingen met behulp van digitale technieken in onze tijd. In de serie ‘Franciscus uit de kunst’ belicht broeder Fer van der Reijken iedere maand een afbeelding en daarmee een facet van de persoon Franciscus. Deel 4: Franciscus symbool van universele liefde.

Vier kilometer buiten Assisi ligt op de Monte Subasio een kluizenarij, de eremo delle carceri. ‘Carceri’ betekent ‘kerkers’. Franciscus en zijn eerste broeders trokken zich er graag in grotten (kerkers) terug om te bidden en te mediteren.

Sinds 2003 staat er bij de ingang een beeld gemaakt door Sandro da Verscio, genaamd Francesco dell’ Amore Universale, Franciscus van de universele liefde.

We zien Franciscus staande en met open armen en handen. Op zijn schouders zitten enkele vogeltjes. Heel opvallend is de grote cirkel achter Franciscus waarin de symbolen van de vijf grootste religies te zien zijn. V.l.n.r. Jodendom, Islam, Christendom, Hindoeïsme en Boeddhisme. Sandro da Verscio ziet Franciscus als een universele broeder die bijdraagt aan de vreedzame co-existentie van de vijf grote religies. Het beeld straalt veel harmonie uit.

Sandro da Verscio werd in 1941 in een artistieke familie geboren in Verscio in Zwitserland. Enkele jaren later verhuisde de familie naar Italië. Sandro bleek een multitalent te zijn. Op jonge leeftijd begon hij te tekenen en te schilderen, hij bespeelde meerdere instrumenten, leerde op de academie ook beeldhouwen, volgde een opleiding in medische massage, raakte geboeid door mandala-tekenen en het beoefenen van yoga. Op zijn dertigste werd hij fotograaf. In 1994 opende hij samen met zijn vrouw Katja een yoga- en kunstschool in Liestal (Zwitserland). Katja overleed in 1997. Kort erna verhuisde Sandro naar Italië, waar hij in de buurt van Assisi woont. In 2001 leerde hij zijn huidige partner Ilona kennen en samen openden ze een nieuwe school. “Een worden met alles” (de betekenis van yoga), bepaalt sterk zijn leven en kunstuitingen. We zien het terug in zijn beeld van Franciscus als broeder van universele liefde.

Deze inspiratie is van harte welkom in onze wereld die verscheurd wordt door tegenstellingen, conflicten, oorlogen en ander geweld.

Gerelateerde nieuwsberichten