Broeder Theobald Stouten

minderbroeder franciscaan
en oud-provinciaal van de Vlaamse minderbroeders

*Rekem, 13 januari 1922                                                                               †Antwerpen, 5 maart 2024

Uitvaart
De uitvaartliturgie, waarop wij u vriendelijk uitnodigen vindt plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 10.30 uur in de kerk van de minderbroeders Minderbroedersstraat 19 te Hasselt gevolgd door de bijzetting op de stedelijke begraafplaats Kruisveld te Hasselt.

Geloofd zijt Gij om zuster dood,
die nooit een sterveling buiten sloot van loon in ’t eeuwig leven.

Geloofd zijt Gij om zuster dood,
die nooit een sterveling buiten sloot van loon in ’t eeuwig leven.

In de vreugde van zijn Heer is opgenomen

Theobald Stouten

Hendrik

Theobald Stouten werd geboren op 13 januari 1922 te Rekem in een gezin van 11 kinderen. Hij was de oudste. Vier kinderen stierven op jonge leeftijd. Zijn zus Irma werd religieuze. Op 15 september 1941 trad hij in het noviciaat en op 1 februari 1948 werd hij priester gewijd. Na zijn wijding en een jaar eloquentie in Turnhout vertrok hij naar Leuven voor één jaar kerkelijk recht. In 1951 werd hij leraar in ons college te Heusden en reeds één jaar later ging hij naar Tielt waar hij slechts 14 dagen ministeriepater was.

In datzelfde jaar verhuisde hij naar Lokeren waar hij leraar werd in ons apostolisch college, maar later verhuisde hij naar ons klooster in Sint-Niklaas. In 1953 verhuisde hij naar Mechelen en engageerde hij zich in de sociale werken o.a. K.A.J, K.W.B., K.V.G.V. Tevens werd hij godsdienstleraar aan de normaalschool van Lier.

In 1962 werd hij directeur van onze drukkerij te Mechelen, waar hoofdzakelijk franciscaanse tijdschriften werden gedrukt. Daar was hij werkzaam tot 1977. In 1973 werd hij door de generale minister gevraagd om de grote franciscaanse provincie (1800 broeders) in Nederland officieel te bezoeken.

In 1977 werd hij provinciaal benoemd voor zes jaar met nog een verlenging van drie jaar.

Na zijn provinciaalsperiode verhuisde hij in 1986 naar Vaalbeek. Toen werd hij door de kardinaal Danneels gevraagd om oude en zieke pastoors van het vicariaat Mechelen en Vlaams-Brabant te bezoeken. Een dienst waarvoor de kardinaal hem zeer dankbaar was. Op die wijze was hij aanwezig op 185 begrafenissen van seculiere priesters.

In 1985 werd hij gevraagd om mee zorg te dragen voor OKRA (ouderlingenvereniging) van regio Mechelen. En in 2003 werd hij verantwoordelijk voor bedevaarten naar Lourdes. Bovendien was hij 65 jaar lang de zeer geliefde zondagsonderpastoor van Weerde, met enkele buurtparochies tot op zijn 99ste jaar. In 2013 verhuisde hij van Vaalbeek naar ons klooster in Antwerpen, maar toen dat gesloten werd verhuisde hij met de gemeenschap naar een huis in Wilrijk.

Begin februari 2024 moest hij verzorgd worden en verhuisde hij naar het woon- en zorgcentrum Hollebeek in Antwerpen. Daar is hij overleden op 5 maart 2024. De uitvaart had plaats in onze kerk te Hasselt op dinsdag 12 maart, waar hij ook begraven werd bij zijn medebroeders op het stedelijk kerkhof.

Bob Van Laer

Ter nagedachtenis…

Broeders overleden in…