Broeder Hermann Schalück overleden

minderbroeder franciscaan
oud-minister-generaal

*St. Vit (bei Rheda-Wiedenbrück), 8 mei 1939                                                                               †Neuenbeken (bei Paderborn), 26 januari 2024

Br. Hermann Schalück

Broeder Hermann Schalück

Friedhelm

Friedhelm Schalück werd op 8 mei 1939 geboren als zoon van de boer Wilhelm Schalück en zijn vrouw Ida, geboren Surmann, in St. Vit (nu Rheda-Wiedenbrück). Hij groeide op met acht broers en zussen. In 1959 studeerde hij af aan de middelbare school aan het Franciscaner College in St. Ludwig/Vlodrop (Nederland; destijds een school van de Saxonia, de Noord-Duitse provincie).

Op 15 april 1959 werd hij toegelaten tot het noviciaat van de toenmalige provincie Saxonia in Rietberg en kreeg hij de ordesnaam Hermann. Hij legde zijn plechtige professie af op 19 april 1963 in Warendorf. Aartsbisschop Lorenz kardinaal Jäger wijdde hem op 22 juli 1965 tot priester. Na verdere studies aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München promoveerde hij op 7 februari 1970 op een proefschrift over het idee van armoede in de theologie van Bonaventura tot doctor in de theologie.

Na een korte baan als docent aan de toenmalige hogeschool van de franciscanen en kapucijnen in Münster werd hij in april 1973 tot provinciaal van Saksen gekozen. Hij vervulde dit ambt tot 1983. De werkzaamheden die hem daarna werden toevertrouwd waren bij de Generale Curie van onze Orde in Rome: in 1983 secretaris-generaal voor Vorming en Studie, in 1985 generaal-definitor (bestuurslid) en van juni 1991 tot juni 1997 de 117e minister-generaal van de orde.

Na zijn terugkeer naar Duitsland werd hij in november 1997 voorzitter van de Internationale Katholieke Hulporganisatie Missio e.V., gevestigd in Aken. In 1998 werd hij benoemd als lid van de Congregatie voor de Verspreiding van het Evangelie.

De vice-president van Missio, Dr. Gregor von Fürstenberg prees het werk van Hermann in een overlijdensbericht: “De wereldwijde inzet voor de armen en het behoud van de schepping waren zijn levenswerk. Zijn werk was geworteld in een diepe franciscaanse spiritualiteit. We zijn zeer dankbaar voor zijn werk, dat nog steeds een blijvende impact heeft op Missio.”

In 2008, nadat hij zijn taken voor Missio beëindigt had, verhuisde broeder Hermann naar München. Zijn aandacht voor de zorgen van de missionaire missie van de kerk en de franciscaanse orde bleef groot toen hij in 2013 verhuisde naar het Missionszentrale der Franziskaner (die o.a. betrokken zijn op ons project Franciscus helpt!) in Bonn-Bad Godesberg.

In 2021 keerde hij dichter naar zijn thuisstreek terug en werd overgeplaatst naar Paderborn. Toenemende gezondheidsproblemen na een val in 2022 maakten een opname op de ziekenafdeling van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed in Neuenbeken bij Paderborn noodzakelijk. Hij voelde zich daar goed op zijn plek en bleef de wereldgebeurtenissen met open ogen observeren. Op de ochtend van 26 januari 2024 overleed hij geheel onverwacht in zijn kamer, terwijl op dat moment de Eucharistie werd gevierd tijdens een retraite van de zusters in de kloosterkerk.

De curie (het generalaat) in Rome, met uitzicht op het Vaticaan.

Broeder Hermann tijdens zijn tijd als minister-generaal van de orde in Rome. Hier tijdens een audiëntie bij paus Johannes Paulus II.
Foto: L’Osservatore Romano

De Duitse minderbroeders franciscanen laten weten zich broeder Hermann te zullen herinneren als een mensgerichte broeder en pastor wiens levenswerk van groot belang was voor zijn oorspronkelijke provincie Saxonia, voor de verenigde Duitse provincie, voor de hele orde en voor de missionaire inzet van de Duitse katholieken.

Bron: franziskaner.de

Ter nagedachtenis…

Broeders overleden in…