In museum DE MINDERE: kerststallen in alle soorten en maten en van over de hele wereld

Grote kerststallententoonstelling en -wandeling

Meer dan 500 kerststalletjes zijn te zien in museum DE MINDERE, waaronder unieke stukken. Er zijn kerststallen in de vorm van een Kempische boerderij, diorama’s waarbij je op zoek moet naar de kerststal, handgesneden kerstfiguren, kerststallen in alle maten en materialen, afkomstig van lokale (amateur)kunstenaars en kerststalletjes van over heel de wereld. Ze zijn te bewonderen van 9 december tot en met 7 januari 2024.

Tevens is er een uitgezette kerststallenwandeling door de stad.

Foto’s ©DE MINDERE

Kerststallententoonstelling dompelt je onder in het verhaal van Kerstmis en de boodschap van vrede

Alle tentoonstellingsruimtes van museum DE MINDERE in Sint-Truiden worden vanaf 9 december 2023 ingepalmd door kerststallen afkomstig van alle continenten. Bezoekers ontdekken nog meer kerststallen al wandelend door de stad. Het museum stelt daarvoor een gratis wandelkaart ter beschikking. Alles start op zaterdag 9 december met een gratis festival.

De Federatie van Vlaamse kerststallenvrienden Stella Duce, de collectie Wilmots-Cools, de verzameling van pater-kapucijn Dominiek uit Meersel-Dreef, nieuw werk van de leerlingen van de academie Haspengouw en creaties van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden worden in DE MINDERE gecombineerd met stukken uit franciscaanse kloosters en privécollecties.

De uitgebreide kerststallententoonstelling dompelt je onder in het verhaal van Kerstmis en de boodschap van vrede die we vandaag meer dan ooit nodig hebben. Je maakt kennis met kerstgebruiken uit de franciscaanse kloosters. Je ziet ook werk van lokale (amateur)kunstenaars, er zijn kerststallen in de vorm van Kempische boerderijen en er zijn diorama’s waarbij je op zoek moet naar de kerststal. Je vindt handgesneden kerstfiguren en kerststallen in alle maten en gewichten: van kindje Jezus, Jozef en Maria met twee schaapjes én de kerstster in een luciferdoosje tot levensgrote metalen schapen.

De expositie in DE MINDERE is een halte op een kerststallenwandeling langs elf locaties in Sint-Truiden. Die wandeling wordt op zaterdag 9 december feestelijk geopend. De avond start met een Santa Lucia-voorstelling. De rest van de avond is er animatie op verschillende plaatsen in de stad.

Waar: museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden

Wanneer: van 9 december 2023 t.e.m. 7 januari 2024

Open: dinsdag t.e.m. zaterdag van 10.00-12.30 uur en 13.00-17.00 uur zondag van 14.00-17.00 uur (gesloten op maandag)

Entree: toegang met vrije gift

FEESTELIJKE OPENING VAN DE KERSTSTALLENWANDELING

Op zaterdag 9 december vindt in Sint-Gangulfuskerk om 18.15 uur de feestelijke opening van de kerststallenwandeling door Sint-Truiden plaats. Santa Lucia opent de avond. Onder muzikale begeleiding trekt Santa Lucia met een kaarsenkroon in een kleine processie door de kerk. Op zeven locaties in het centrum kun je genieten van optredens van het houtblazersensemble van de Koninklijke Harmonie De Gilde, het koor AMABILE, het Gregoriuskoor, het Trudokoor en Cum Jubilo. M-Theater speelt een nieuw stuk binnen in de kapel van Asster aan de Ziekerenweg. De toegang is vrij en er is geen inschrijving nodig.

De kerststallenwandeling loopt t.e.m. zondag 7 januari 2024. Een gratis routeplan is verkrijgbaar in museum DE MINDERE, bij de toeristische dienst.

Museum DE MINDERE werkte voor dit 800-jarig jubileum van de kerststal samen met verschillende projectpartners, met de stad Sint-Truiden en de Vlaamse overheid. Het resultaat is een divers programma onder de noemer ‘Samen rond Kerst’. Surf naar www.samenrondkerst.org voor het hele programma.

Gerelateerde nieuwsberichten