Presentatie van het boek ‘De geboorte van de kerststal’

Op vrijdag 20 oktober werd in stadsklooster La Verna in Amsterdam het boek De geboorte van de kerststal op feestelijke wijze gepresenteerd.

Op het einde van zijn leven wilde Franciscus van Assisi een keer echt Kerstmis vieren.

Op klokslag 15:00 uur maande Leo Fijen van stichting Adveniat het vijftigtal aanwezigen aan tot stilte en startte hij de boekpresentatie door iedereen welkom te heten.

Provinciaal Theo van Adrichem nam het stokje over en sprak over het wezen van het verhaal dat in het boek wordt verteld: op het einde van zijn leven wilde Franciscus van Assisi een keer echt Kerstmis vieren. Hij wil daarom de armoede aanschouwen van een God die mens wordt te midden van kleine, eenvoudige mensen en dieren.

Na deze inspirerende woorden spraken Jo Santy en Anna van Oppen van Museum DE MINDERE uit Sint-Truiden (België) over hun erfgoedproject Samen rond Kerst: Franciscaanse kersttradities als inspiratiebron voor gemeenschapsvormende activiteiten en verhaalden daarbij ontroerende en hilarische kersttradities die bestaan en bestonden in de franciscaanse familie in Vlaanderen.

Nu werd het tijd voor een muzikaal intermezzo. Het blaaskwintet bestaande uit Marjan de Boo (fluit), Veronieke Schrickx (hobo), Aart Visser (hoorn), Frank Linnert (fagot) en broeder Rob Hoogenboom (klarinet) speelden het stuk Chrysanthemums van Giacomo Puccini.

Want’, zo zei Franciscus, ‘ik wil met eigen ogen de armoedige situatie zien, waarin Jezus in onze wereld is gekomen. Ik wil het met mijn hele lijf ervaren.

Aan de aanwezigen werden daarna de twee eerste filmpjes getoond van een serie van vijf die wij ter begeleiding van het boek gemaakt hebben in samenwerking met Leo Fijen over de kerstnacht van Franciscus in Greccio. Deze filmpjes zullen in de Advent geplaatst worden op deze website en onze Facebookpagina.

Na het voorprogramma kwam het moment waarvoor iedereen gekomen was. Provinciaal Theo reikte de eerste boeken uit aan vertegenwoordigers van het doelpubliek. Zo mochten opa Gerard en kleinkinderen Bowie en Arrietti het eerste boek in ontvangst nemen en ging het tweede boek naar leerkracht-in-spe Elise.

Leo Fijen nam hierna nog even de tijd om broeders Rob Hoogeboom en Steven Cauchie in de bloemetjes te zetten die samen met hen de werkgroep voor de publicatie van het boek hadden gevormd.

Het boek De geboorte van de kerststal telt 48 bladzijden. Het is voor € 10,- te koop in stadsklooster La Verna in Amsterdam en kan besteld worden op laverna@minderbroedersfranciscanen.net.

Ook in de andere franciscaanse huizen zal het te koop worden aangeboden, alsook in de reguliere handel.

Gerelateerde nieuwsberichten