De geboorte van de kerststal

Franciscanen presenteren prentenboek over 800 jaar kerststal

De Provincie van de Minderbroeders Franciscanen in de Lage Landen presenteert dit najaar een kijk- en voorleesboek, getiteld: De geboorte van de kerststal. Hoe Franciscus in Greccio Kerstmis vierde. Het is geschreven door Antonio Tarzia, uit het Italiaans vertaald door Liesbeth Stalmeijer en uitgegeven bij Adveniat. De prachtige prenten van Gino Gavioli maken dit kijk- en voorleesboek tot een genot voor het oog.

Ik wil zien hoe het daar in een kribbe op stro lag tussen een os en een ezel

~ Franciscus

Het boek verhaalt over de kerstnacht van het jaar 1223 waarin de heilige Franciscus een levende kerststal liet bouwen. Volgens zijn biograaf Thomas van Celano zei Franciscus daarover: “Ik wil de herinnering oproepen aan het Kind, dat in Bethlehem geboren is, en zo goed mogelijk met eigen ogen de pijnlijke en behoeftige omstandigheden zien, waarvan het, toen het nog maar net geboren was, al te lijden had; ik wil zien hoe het daar in een kribbe op stro lag tussen een os en een ezel.”

Thomas van Celano vertelt verder hoe Greccio die nacht als “een nieuw Bethlehem” werd: “De nacht was helder als de dag, een verrukking voor mensen en dieren. En ze kwamen, mannen en vrouwen, opgetogen van vreugde bij het zien van de heel nieuwe manier waarop het geheim werd gevierd. (…) Boven de kribbe vierde men de plechtige heilige mis en de priester werd bevangen van een ongekende ontroering. Gods heilige, die diaken was, trok zijn diakengewaden aan en zong met welluidende stem het heilig evangelie. Zijn krachtige, melodieuze, heldere, welluidende stem riep allen op, zich in te zetten voor het hoogste goed.”

De westerse kerststallentraditie vindt in deze nacht haar oorsprong. De Nederlandse en Vlaamse minderbroeders sluiten zich met het kijk- en voorleesboek aan bij de internationale herdenking van de achthonderdste verjaardag van de kerststal. Tevens willen zij met dit boek de kerststallentraditie in de Lage Landen weer onder de aandacht brengen en zo de christelijke identiteit van het kerstfeest benadrukken.

Het boek telt 48 bladzijden en kan voor 10 euro besteld worden op laverna@minderbroedersfranciscanen.net

 

Gerelateerde nieuwsberichten