Kloosterdagen voor middelbare scholieren

We hebben veel over elkaar en het geloof geleerd

Enkele keren per jaar bezoeken leerlingen van middelbare scholen het klooster van de broeders franciscanen in Megen voor de zogenaamde Kloosterdagen. Zo ook leerlingen van het Merletcollege uit Cuyk. Pleuni Bloemen en Guusje Smits doen verslag.

Iedereen deed mee op zijn eigen manier

Samen met zeven andere leerlingen van het Merletcollege uit Cuyk, verbleven wij drie dagen in het minderbroedersklooster in Megen. Wandelend vanaf Ravenstein kwamen we in Megen aan, een goed begin van onze kloosterbeleving. Daar eenmaal aangekomen vulden onze dagen zich met bidden, groepsopdrachten en spelletjes spelen.

We hadden allemaal een eigen kamer, op dezelfde etage als de minderbroeders. We sliepen dus tussen broeders en moesten daarom om 11 uur stil zijn, voor de rust in het klooster. Aan het einde van elke dag en in de korte pauzemomentjes tussendoor, kwamen we samen in de woonkamer om spelletjes te spelen. Na een tijdje waren we allemaal gek van het spel weerwolven, wat we toen erg veel met z’n allen gespeeld hebben.

De opdrachten die we met de groep deden waren erg gericht op jezelf en de groep beter leren kennen. Sommige opdrachten werden in volledige stilte uitgevoerd, iets dat erg belangrijk is in dit klooster.

Ook hebben we natuurlijk veel over het geloof geleerd. We hebben daarin allemaal zo langzaamaan onze eigen weg gevonden. Iedereen was bij elke gebedsbijeenkomst en dagafsluiting aanwezig. Iedereen deed mee op zijn eigen manier. Uiteindelijk hebben we veel over elkaar, het geloof en onszelf geleerd. We zijn blij dat we deze ervaring hebben gehad.

Pleuni Bloemen en Guusje Smits


Deze bijdrage verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, 2023, editie 4.

Gerelateerde nieuwsberichten