Stil met anderhalf miljoen mensen – Wereld Jongeren Dagen

Kippenvelmoment

Deze zomer vonden in Lissabon de katholieke Wereld Jongeren Dagen plaats, een van de grootste jongerenfestiviteiten ter wereld. Met het Franciscaans Jongeren Werk nam ik deel, samen met een groep jongeren vanuit het bisdom ’s-Hertogenbosch. Een indrukwekkende ervaring.

Met de paus en twee miljoen mensen de eucharistie vieren: wat een happening

Vooral de overnachting op een open veld, Parc de Tejo, in Lissabon is me goed bijgebleven. Na een wandeling van zo’n 12 km bij een temperatuur van boven de 38 graden kwamen we aan op de plek waar die avond de avondwake zou zijn en waar we in de openlucht zouden blijven slapen. De avondwake begon en al het geroezemoes viel weg. Anderhalf miljoen mensen en het was stil. Echt een kippenvelmoment. De volgende ochtend werden we gewekt door een zacht Alleluja-gezang. Heerlijk wakker worden. Dat duurde precies een kwartier, toen stond er een DJ-priester klaar die er met de nodige beats voor zorgde dat we wakker genoeg waren om de paus, op nog geen drie meter afstand, langs te zien komen. Vervolgens ging de paus voor in de eucharistie met inmiddels bijna twee miljoen mensen, wat een happening.

Terugkijkend zou ik Parc de Tejo het Veld van Verbroedering willen noemen. Verschillende nationaliteiten zaten, baden en sliepen naast elkaar en door elkaar heen. Er was voor iedereen plek, ook als je dacht dat er echt geen 15 jongeren meer bij konden, werd er met een beetje schuiven ruimte gemaakt. Eten werd gedeeld en we keken naar elkaar om. Zelfs in de rij voor de dixi’s was het een gezellige boel. Vrede en alle goeds op een veld in Portugal.

Fransje


Dit verslag verscheen eerder in het magazine Minderbroeders Franciscanen, 2023, editie 6.

Gerelateerde nieuwsberichten