Kans op 100.000 euro voor Weerts museum met franciscaanse collectie

Museum W dingt mee naar VriendenLoterij Museumprijs 2023

Museum W is één van de zes Nederlandse musea die zijn geselecteerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2023. Woensdag 5 juli bezocht de vakjury het museum in Weert met als doel om uit de zes kandidaten een top drie te selecteren. Op maandag 28 augustus wordt bekendgemaakt welke musea in de top 3 staan. Daarna is de keuze aan het publiek.

De vakjury bestond uit directeuren en conservatoren van verschillende musea uit heel Nederland. Naast Museum W bezocht de jury ook Beeld & Geluid in Hilversum, het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Speelklok in Utrecht, Museum Jan Cunen in Oss en het Fotomuseum in Rotterdam.

Onderscheidende presentaties

De Museumprijs wordt elk jaar toegekend aan een Nederlands museum met onderscheidende presentaties of activiteiten binnen een wisselend thema. Het thema van dit jaar is Oude Collecties, Nieuwe Verhalen. Een thema dat perfect past bij de vernieuwde collectiepresentatie van Museum W.

Het museum in Weert is dit jaar de enige deelnemer in de provincie Limburg. Het winnende museum kan rekenen op een mooi geldbedrag van 100.000 euro. Op maandag 28 augustus wordt bekendgemaakt welke musea in de top 3 staan. Daarna is de keuze aan het publiek. In 2021 won het Limburgse Kasteel Hoensbroek de prijs.

Museum W
Museum W is het gemeentelijke museum van Weert. De collectie heeft een regionaal en religieus gezicht, waaronder materieel erfgoed van de orde der minderbroeders franciscanen in Nederland, bestaande uit kunstschatten en gebruiksvoorwerpen. (Zie verder Museum W.)

Gerelateerde nieuwsberichten