Negen meditaties bij het leven van Elisabeth van Thüringen

De mensen blij maken

Op 17 november viert de rooms-katholieke kerk de feestdag van Elisabeth van Thüringen, de koningsdochter die minderzuster werd. Ter herinnering aan haar en haar inspiratie, bracht de Franciscaanse Beweging een brochure uit met negen meditatieve vieringen geïnspireerd op haar leven.

Genoeg is de spannende balans tussen ‘te veel ‘en te weinig’

De mensen blij maken is de titel van de bundel met negen meditatieve vieringen bij het leven van de heilige Elisabeth van Thüringen. Elke meditatie cirkelt rond een thema uit haar leven. De meditatieve vieringen kan men gedurende negen aaneengesloten dagen houden. Ze vormen dan samen een noveen. Maar ze kunnen ook heel goed over een langere periode – wekelijks of maandelijks – worden verspreid. De vieringen zijn zowel gezamenlijk als individueel te gebruiken. Aan het begin van het boekje staan nog andere suggesties genoemd (bijv. uitgangspunt voor een geloofsgesprek). Ook biedt het boekje een levensbeschrijving van de heilige Elisabeth en geeft het een aantal liedsuggesties, daarbij verwijzend naar de liedbundels Geprezen o Heer; gezangen voor liturgie; Nieuwe liedboek der kerken; Zangen van zoeken en zien.

Thema’s

Hoe je de vieringen kunt opbouwen staat aangegeven in een Orde van dienst. Ten slotte volgen de negen thema’s: Genoeg, Brood en rozen, Liefde, Moed, Roep om gerechtigheid, Vreugde, Dulden en dragen, Radicale keuze, Zorg voor zieke en kwetsbare mensen. Bij ieder thema vind je een Schrifttekst, een verhaal, een korte bezinning en een gebed.

Zo lezen we bij het thema ‘Genoeg’: “Genoeg is de spannende balans tussen ‘te veel ‘en te weinig’. Genoeg is voldoende. Genoeg voldoet…”

Gebed

Heer,

het is vaak moeilijk weerstand te bieden

aan allerlei verleidingen,

en niet méér te willen dan nodig is.

Wij bidden U:

help ons in alle levensomstandigheden

de goede balans te vinden tussen te veel en te weinig;

leer ons zoals de heilige Elisabeth ‘genoeg’ te zeggen

zodat anderen niet tekort komen

en de schepping kan herademen. Amen

Levensopdracht

Elisabeth van Thüringen wordt geboren in 1207 als dochter van koning Andreas van Hongarije en diens vrouw Gertrudis. Zij trouwt jong met de landgraaf van Thüringen en krijgt drie kinderen.

De zorg voor armen en zieken beschouwt ze gaandeweg als haar levensproject. Daarbovenuit wil zij ‘de mensen blij maken’, het motto van haar leven. Na de vroegtijdige dood van haar man wijdt ze zich helemaal aan haar passie, tegen de weerstand van haar adellijke omgeving in. Voor geestelijke begeleiding vertrouwt zij zichzelf toe aan de minderbroeders. Hun leven tracht zij zoveel mogelijk te delen door ook zelf in armoede te leven. Ze sterft in Marburg in 1231, nog maar 24 jaar oud.

Elisabeth is patroonheilige van de orde van Franciscaanse Seculieren. Daarnaast is ze patrones van bakkers, bedelaars, weduwen en wezen en onschuldig vervolgden.

De bundel met de negen mediatieve vieringen kwam tot stand dankzij een subsidie van ‘Fonds Midden Onder U…’ en is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Franciscaanse Beweging. De teksten zijn geschreven door Mieke Dorssers, Geerten Kok, Lidwien Meijer en Petra Mergaerts. Het boekje is de tweede uitgave in de serie van franciscaanse meditatie-vieringen.

Bestellen

De mensen blij maken. Negen meditaties bij het leven van de H. Elisabeth, 48 blz., € 5,- (bij vijf exemplaren of meer: € 4,50) is te bestellen via de webshop van de Franciscaanse Beweging.

Theatervoorstelling en boekpresentatie zaterdag 19 november

Zaterdag 19 november is er ook een theatervoorstelling en boekpresentatie in Rotterdam.
Hier leest u er meer over.

Gerelateerde nieuwsberichten