Slotakkoord expositie Sweet Devotion van Museum De Mindere

Bidprentje met breiende Maria wint publieksprijs

Onze-Lieve-Vrouw met Breiwerk. Dat is het bidprentje waarmee kunstenares MIEKE DELANGHE uit Hansbeke de publieksprijs in de kunstwedstrijd Sweet Devotion heeft gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Museum De Mindere. Met het werk brengt de maakster een hulde aan de vaak ondergewaardeerde textielkunst.

Op subtiele wijze vindt Mieke Delanghe het klassieke devotieprentje opnieuw uit

Is Maria in gedachten verzonken, terwijl zij haar dekentje breit? Laat ze ook wel eens een steek vallen? Met de uitreiking van de publieksprijs voor het intrigerende bidprentje van een breiende Maria is de succesvolle expositie SWEET DEVOTION van Museum De Mindere afgerond.

Meer dan 500 kunstliefhebbers brachten hun stem uit en kozen voor het bidprentje van Mieke Delanghe. “Zij heeft het devotieprentje als het ware subtiel heruitgevonden”, aldus de organisatie.

Het prentje is geen geperforeerd papier dat kantwerk nabootst, maar is gemaakt van echt stof. Oud kerktextiel kreeg een nieuwe bestemming. Het resultaat is een heel geloofwaardig, eigentijds en origineel heiligenprentje dat textielontwerpers en -kunstenaars in de spotlights zet.

Maar het werk, op A6-formaat, doet ook denken aan al die mensen die het gros van onze kleren maken, soms in erbarmelijke omstandigheden en die we zelden bij naam kennen. Of aan de ouders die kleren maken of herstellen voor hun kinderen. Of aan de vrouwen die vroeger aan de kunstacademie enkel in het textielatelier welkom waren.

Al eerder dit jaar, op 26 augustus, werd de winnaar volgens de vakjury bekendgemaakt: Bart Renier uit Moorslede, met zijn drieluik ‘Man versus Nature’. Het werk belicht de relatie mens en natuur, met als inspiratiebron Franciscus van Assisi.

Bij de uitreiking van de publieksprijs verzorgde prof. dr. Hans Geybels een lezing over devotieprentjes. Antwerpen was in de 17de eeuw het centrum van de heiligengrafiek, zo vertelde hij. En heiligenprentjes waren indertijd de marketingmachine voor bedevaarten en voor het verkrijgen van genezing of aflaten.

Met de uitreiking van de publieksprijs is de succesvolle tentoonstelling van meer dan 3500 bidprentje uit de collectie van het museum en 240 geselecteerde inzendingen afgesloten.

Voor meer informatie over de andere winnaars (eerste tot en met vijfde prijs), zie: Winnaar kunstwedstrijd Sweet Devotion.

Meer info: www.demindere.be

Gerelateerde nieuwsberichten