Theatervoorstelling en boekpresentatie

Elisabeth van Thüringen: De vrouw die keuzes durfde te maken

Op zaterdag 19 november 2022 speelt Peter Vermaat in Rotterdam zijn voorstelling ‘De vrouw die keuzes durfde te maken’. Een theatrale, poëtische en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, een landgravin die minderzuster werd.

Peter Vermaat vertelt het levensverhaal van Elisabeth van Thüringen, de koningsdochter die minderzuster werd.

In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Peter Vermaat vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Na afloop van de theatervoorstelling wordt het boekje ‘De mensen blij maken’ gepresenteerd. Het boekje bevat negen meditaties bij het leven van Elisabeth van Thüringen, om de herinnering aan haar levend te houden en haar inspiratie van betekenis te laten zijn voor onze hedendaagse levens. Het is de tweede uitgave in een serie over franciscaanse meditatie-vieringen. Het boekje is te bestellen via de webshop van de Franciscaanse Beweging (€ 5,00 per stuk, vanaf vijf exemplaren € 4,50 per stuk).

Praktische informatie

Datum: zaterdag 19 november

Tijd: 15.00 tot 16.50 uur, met aansluitend de boekpresentatie

Locatie: HH. Laurentius en Elisabethkathedraal, Robert Fruinstraat 36, 3021 XE Rotterdam.

Rondom de kathedraal is alleen betaald parkeren mogelijk.

De kathedraal is vanaf station Rotterdam Centraal bereikbaar met bus 44 (richting Zuidplein, uitstappen halte Claes de Vrieselaan/Mathenesserlaan op twee minuten loopafstand van de kathedraal), tram 23 (richting Marconiplein) en tram 24 (richting Holy), uitstappen bij tramhalte Vierambachtsstraat op zes minuten loopafstand van de kathedraal.

Aanmelden: kaarten zijn verkrijgbaar in de webshop van de Franciscaanse Beweging (€ 10,00); of bij de kassa bij binnenkomst (€ 12,50).

Gerelateerde nieuwsberichten