Franciscaanse trippel met een frivole twist

Eenmalige editie van Megens Everardus bier

Al twintig jaar brouwt de (voormalig1) Megenaar Martin Ostendorf  speciale bieren met klinkende Megense namen, waaronder de broeder Everardus tripel. Dit jaar is er een speciale eenmalige editie van de tripel. Franciscaanse eenvoud met een frivool vleugje Brabantse gin.

In 2002 begon Martin Ostendorf, scheikundige, in Megen met een nieuwe hobby: bierbrouwen – heel bescheiden in ketels van 20 liter. Het bier smaakte zijn familie en vrienden zo goed, dat de productie toenam. Het bier kreeg klinkende Megense namen, vernoemd naar Graaf Dicbier en de Megense claris zuster Agatha Gelens. Een echte doorbraak kwam toen in 2006 een reclamebureau uit ´s-Hertogenbosch 500 liter van ´zuster Agatha´ bestelde, te leveren in grote flessen ten behoeve van kerstpakketten. Al snel was de Muifelbrouwerij een feit. De naam voor de brouwerij is ontstaan uit de samentrekking van een ´Megense Duvel´.

Everardus

In 2009 nam Martin contact op met de franciscanen in Megen, met de vraag of hij een te brouwen tripel zou mogen noemen naar nog een klinkende naam in het Megense stadje: broeder Everardus. De broeders gaven toestemming, niet wetende hoe broeder Everardus daar zelf over gedacht zou hebben. Maar het paste bij de wens om broeder Everardus met zijn eenvoudige en religieuze inborst, zijn kapel als toevluchtsoord voor vele mensen, én zijn voorspraak bij een breder publiek bekend te maken.

Eenvoud

Nog hetzelfde jaar kwam de eerste broeder Everardus tripel (9%) op de markt. Voor het bier worden geen kruiden gebruikt. De enige ingrediënten zijn water, mout, hop en gist. De eenvoud van broeder Everardus blijft in het bier bewaard. Het bier heeft geen prijzen ontvangen, maar bierliefhebbers zijn unaniem tevreden over de smaak ervan. De tripel wordt verkocht in Oss en omgeving, het duikt hier en daar elders in Nederland op en het wordt in kleinere hoeveelheden geëxporteerd naar Frankrijk. Martin zelf is er ontzettend trots op dat hij al jaren dit mooie tripel bier mag brouwen.

Interessant nieuwtje: voor dit jaar is er een speciale eenmalige editie van de tripel broeder Everardus op de markt gebracht, geïnfuseerd met een speciaal soort gin uit het Brabantse Schijndel.

En nee, de broeders beschikken niet over de recepten!

1 Inmiddels woont Martin alweer jaren in Berchem (ook gemeente Oss)


Voor meer informatie: www.muifelbrouwerij.nl

Gerelateerde nieuwsberichten