Erkenning voor ‘vader’ van de franciscaanse voetreizen

Kees Roodenburg geridderd

“Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd…”. Met deze bekende formule werd op 26 april 2022 Kees Roodenburg (90) toegesproken. Uit handen van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag ontving hij een koninklijke onderscheiding. Hij werd ridder in de orde van Oranje Nassau, vanwege zijn initiatief om als eerste franciscaanse voetreizen uit te zetten.

Lopen over bergpaden en passen, van dorp naar dorp, genietend van de natuur waar Franciscus ook zo van hield

In aanwezigheid van 300 genodigden memoreerde burgemeester Van Zanen hoe Kees tijdens een vakantie aan het Lago Trasimeno in Italië in de ban raakte van Franciscus en bedacht dat hij graag in zijn voetsporen wilde wandelen.

Met behulp van kaart en kompas zette hij een eerste route uit in het dal van Spoleto langs vier beroemde kloosters. Vrienden en kennissen wilden die ook wel lopen en hij vermenigvuldigde
zijn aantekeningen, kreeg commentaar, breidde de route uit en zo is de Franciscaanse voetreis ontstaan, een tocht van 570 km van Florence over Assisi naar Rome, dwars door de Apennijnen.

Sinds 1993 heeft hij honderden misschien wel duizenden Nederlanders en Duitsers – zijn gids werd ook in het Duits vertaald – een geweldige ervaring bezorgd. Velen zijn hem daar dankbaar voor.

Evenals Franciscus zoeken moderne wandelaars de stilte. Zij lopen over bergpaden en passen, van dorp naar dorp en genieten van de natuur waar Franciscus ook zo van hield.

Echte pionier

Kees was de eerste die een Franciscaanse route uitzette. Hij was een echte pionier. Eerder al, in december 2018, werd hij hiervoor officieel in Rome op het stadhuis geëerd. Zijn route is vastgelegd in de Italiaanse wet.

Ook stond Kees aan de wieg van de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome. Rond 2000 verscheen van zijn hand de eerste basisgids voor Romegangers, vraagbaak voor mensen die naar Rome wilden lopen. Zo inspireerde hij de oprichting van een vereniging die heden ten dage een bloeiende organisatie is met vele actieve leden.

De Franciscaanse voetreis, van Florence via Assisi naar Rome, die door Kees is uitgezet, ontwikkelt en beschreven, werd door hem onderhouden van 1993 tot 2018. In 2017 produceert Kees Roodenburg de laatste editie van Een franciscaanse voetreis onder eigen naam. In 2018 draagt hij vanwege zijn hoge leeftijd route en gids over aan Pieter Quelle en Ruud Verkerke. Zij continueren sindsdien het werk van Kees aan route en gids. In 2019 publiceerden zij als nieuwe auteurs de gids Franciscaanse voetreis, van Kees Roodenburg. Vernieuwde editie met topografische kaarten en gps-data.

De nieuwste editie is van april 2022.


Meer informatie: www.franciscaansevoetreis.nl
Contact: communicatie@pelgrimswegen.nl

Gerelateerde nieuwsberichten