Franciscaan Stanislav Shyrokoradiuk, bisschop van Odessa

Bisschop bidt dagelijks ook voor Russen

Elke avond houdt franciscaan Stanislav Shyrokoradiuk (63), bisschop van Odessa in Oekraïne, een requiemmis voor alle gevallenen, burgers en soldaten, van die dag. “Iedereen vecht op zijn eigen wijze.”

Poetin heeft de Russisch-orthodoxe kerk tot instrument van zijn macht gemaakt

“Dit is de plaats waar wij vechten. Deze kerk!”, zegt de franciscaan Stanislav Shyrokoradiuk, bisschop van Odessa. Elke avond om 6 uur houdt hij een requiemmis voor alle gevallenen, burgers en soldaten, van die dag. “Iedereen vecht op zijn eigen wijze”, voegt hij toe in een reportage van het Nederlands Dagblad.

De bisschop heeft een opvallend cv. Hij begon als parachutist in het Sovjet-leger, werd daarna fabrieksarbeider, en trad vervolgens in het geheim toe tot de orde der franciscanen. Paus Johannes Paulus II wijdde hem persoonlijk tot bisschop. Twee jaar geleden kreeg hij het prestigieuze diocees Odessa-Simferopol toegewezen.

Tot zijn bisdom behoord ook de sinds 2014 door Rusland bezette Krim. In de kerken daar hangen camera’s en microfoons, vertelt bisschop Shyrokoradiuk: “Alles wat van de kansel gepreekt wordt, wordt rechtstreeks gemonitord door de Russische autoriteiten. We spreken dus alleen maar over het evangelie – over politieke zaken spreken, kán eenvoudigweg niet meer, maar wie het evangelie hoort, wéét wat de maatschappelijke en politieke boodschap is, tegenover de bezetter.”

De bisschop is zeer kritisch op de Russisch-orthodoxe kerk en op patriarch Kirill van Moskou:  “De Russisch-orthodoxe kerk steunt Poetin. En, erger: Poetin heeft de Russisch-orthodoxe kerk gemaakt tot instrument van zijn macht.”

Paus Franciscus zou in de ogen van Shyrokoradiuk duidelijker stelling kunnen nemen: “De paus roept in algemene termen op de oorlog te stoppen, maar verzuimt aan te wijzen wie de schuldige is. Duizend mensen sterven; kinderen sterven; het is niet alleen de patriarch van Moskou, het is de hele kliek van de clerus die heult met de dictator. Het is een schande, een grote schande: want er zijn zo veel goede orthodoxe gelovigen, zoveel Russen van goede wil, en dagelijks bid ik ook voor hen.”

Bron: Nederlands Dagblad

Gerelateerde nieuwsberichten