Help Oekraïne via onze broeders

in tijden van oorlog

“Ik kon in contact komen met de provinciaal minister van Oekraïne, pater Daniel Botvina, die me vertelde dat het goed gaat met de broeders, vooral in het klooster van Konotop, een stad die al door de Russen is bezet. Ze zijn daar bij de mensen gebleven om hen niet in de steek te laten, en ze zijn veilig.”
Br Massimo Fusarelli, minister generaal

De straten van het dagelijks leven zijn een slagveld geworden

Broeder Romuald

Het is niet moeilijk voor te stellen wat br. Massimo Fusarelli, onze minister-generaal,voelde toen hij het nieuws ontving van het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zijn brief, geïnspireerd door de principes van vrede en hoop, bevat echter niet anders dan woorden waarin angst en pijn voelbaar zijn. (Lees hier het bericht van de minister-generaal; in het Engels)

Juist die woorden stellen ons in staat ons de ontzetting voor te stellen waarmee onze medebroeders leven en werken in dit recente dramatische oorlogstoneel. De woorden van broeder Romuald, pastoor van het klooster van Konotop, beschrijven in detail een scenario dat niemand tot een paar dagen geleden voor mogelijk had gehouden. “De straten van het dagelijks leven zijn een slagveld geworden, civiele en militaire voertuigen zijn in brand gestoken, talloze slachtoffers verspreid over de stad. En dan de wanhoop die zich in de harten van de bevolking nestelde bij het besef dat de stad niet langer onder controle stond van het Oekraïense leger”.

De parochie opende meteen haar deuren voor iedereen. De broeders kwamen tegemoet aan de basisbehoeften van de mensen: een plek om te overnachten of te eten, maar ook de behoefte aan een woord van troost. De meesten van hen zijn ouderen, vrouwen en kinderen die plotseling de met de oorlog voor de deur van hun huis werden geconfronteerd. Ondanks hun inspanningen vinden onze broeders het steeds moeilijker om voedsel, medicijnen en de eerste levensbehoeften te verstrekken aan degenen die hun huis hebben verlaten. Het aantal mensen dat wordt verzorgd neemt toe en de broeders hebben hulp nodig.

Het generale bestuur van onze orde heeft, via de OFM Fraternitas Foundation, onmiddellijk actie ondernomen om alle mogelijke steun te bieden aan de broeders die persoonlijk geconfronteerd worden met het oorlogsdrama. Hun aanwezigheid is de troost van een kaars die brandt in de duisternis, als tegenhanger tot die gevoelens van haat en wanhoop die het niet kunnen overnemen.

Wie wil doneren om onze lijdende Oekraïnse broeders en zusters te steunen, kan dit doen via deze pagina de website van ons generalaat: kies in het selectielijstje voor “emergency Ukraine”.

Heel veel dank namens de broeders van het generalaat en de broeders in Oekraïne.

Bericht overgenomen van de website van het generalaat in Rome (ofm.org).

Gerelateerde nieuwsberichten