Broeder Gerard van Buul

Ik ben Gerard van Buul, geboren in Eindhoven in 1941. Na mijn opleiding ben ik in 1968 naar Brazilië vertrokken waar ik meer dan 40 jaar gewoond heb. Vandaar dat je mijn naam ook wel eens als ‘Geraldo’ kunt tegenkomen, want in Brazilië heb ik die aangepast aan de Portugese taal. Daar heb ik me met de meest uiteenlopende werkzaamheden beziggehouden: parochiewerk, middelbaar en hoger onderwijs, sociaal werk in krottenwijken en met straatjeugd, opleiding van jonge medebroeders, dialoog met andere christenen en andere godsdiensten. Ik ben in een aantal huizen gardiaan geweest en ik heb 15 jaar in het provinciebestuur gezeten. Verder ben ik 9 jaar provincie-econoom en commissaris van het Heilig Land geweest. Meestal kwam het erop neer dat ik enkele van die taken moest combineren.

In 2009 ben ik verhuisd naar Jeruzalem. Een hele overgang en niet altijd gemakkelijk want ik spreek geen Arabisch en geen Ivriet, dus moest ik met redden in allerlei andere talen. De meeste tijd heb ik doorgebracht met de begeleiding van Portugees of Nederlandssprekende pelgrims. Zodoende heb ik het land tot in de meest uiteenlopende hoeken bezocht. Verder heb ik in Israël medebroeders vervangen in de Olijfhof, Kafarnaüm, Tabgha en de Taborberg. Voor de diverse heiligdommen heb ik de liturgische teksten in het Portugees en het Nederlands verzorgd. Toen ik 75 werd, mocht ik van het Ministerie van Toerisme geen groepen meer begeleiden. Ik heb toen beslist om naar Nederland terug te gaan.

Sinds 5 jaar woon ik nu in Megen. Hier verricht ik wat hand en spandiensten in huis en naar buiten wat liturgische assistentie in enkele kerken. Een speciale assistentie is wel de maandelijkse Portugese eucharistieviering in het Brabantse Mariabedevaartsplaatsje Handel voor Braziliaanse families in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Sinds enkele jaren maak ik deel uit van de redactie van het Tijdschrift voor Verkondiging, waar mijn bijdrage vooral ligt op het vlak van de interpretatie van Bijbelteksten.

Ik voel me best thuis in Nederland, op Brabantse grond, maar de heimwee naar Brazilië en naar het Heilig Land blijft sterk.