Het Heilig Land

Minderbroeders franciscanen hebben altijd een sterke band met het Heilig Land gehad. Het Heilig Land omvat Israël en Palestina. De custodie (ordesprovincie) van het Heilig Land omvat daarnaast Jordanië, Syrië, Libanon, Cyprus en Rhodos. Het eerste contact begon in 1217 toen Franciscus enkele van zijn broeders naar het Heilig Land stuurde. In 1219 ontmoette Franciscus zelf de sultan van Egypte. Ook al was de kruistocht gaande, Franciscus en de sultan hebben elkaar in vrede ontmoet en met elkaar gesproken. Beide mannen hadden respect voor elkaar en Franciscus en zijn broeders kregen toestemming om vrij in het Heilig Land rond te trekken. Of Franciscus zelf het Heilig Land (verder) betreden heeft is onzeker.
Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat op alle heilige plaatsen minderbroeders franciscanen zijn om de plaatsen te verzorgen en pelgrims rond te leiden. Daarnaast doen ze nog veel pastoraal werk voor de christenen in de omgeving en diaconaal werk voor christenen, maar ook voor andere bevolkingsgroepen.
In totaal vormen 300 minderbroeders franciscanen van 44 nationaliteiten de ‘custodie van het Heilig Land’.

Om de band met het Heilig Land levend te houden, heeft elk land waar minderbroeders franciscanen wonen een eigen commissariaat van het Heilig Land. De taken van zo’n commissariaat zijn:

1. Bevorderen van kennis en verering van de Heilige Plaatsen;
2. Het organiseren van pelgrimsreizen naar het Heilig Land;
3. Het ondersteunen van sociaal-charitatieve opgaven van onze Orde in het Heilig Land en
4. Roepingenwerk voor broeders voor het Heilig Land.

Om die reden willen we met enige regelmaat artikelen op de website plaatsen, die inzicht geven over de situatie in het Heilig Land en het leven en werken van de broeders daar.

Broeder Gerard van Buul

Contact
Commissariaat Heilig Land
Broeder Gerard van Buul, commissaris

Kloosterstraat 6
5366 BH Megen
Nederland
(+31) (0)412 465770
heiligland@minderbroedersfranciscanen.net

Nieuwsberichten