De franciscaanse aartsbisschop van San Juan de Puerto Rico, Roberto O. González Nieves, heeft eind oktober een open brief geschreven aan presidentskandidaat Donald Trump, waarin hij eist dat deze zich persoonlijk verontschuldigt voor racistische opmerkingen gericht tegen de Caribische archipel Puerto Rico, tijdens een Republikeinse verkiezingsbijeenkomst, 27 oktober in Madison Square Garden in New York City. Puerto Rico is onderdeel van de VS, zij het niet volwaardig.
Eiland van afval
Nog slechts enkele dagen voor de verkiezingsdag van 5 november was stand-upcomedian Tony Hinchcliffe de openingsspreker bij de massale rally van Trump. Hinchcliffe, die beledigen tot zijn handelsmerk heeft gemaakt, lanceerde een reeks racistische grappen over onder meer Latino’s en Puerto Ricanen, groepen waarvan bekend is dat ze in meerderheid katholiek zijn. Het in 2017 door een van de dodelijkste orkanen getroffen Puerto Rico noemde hij “een drijvend eiland van afval in het midden van de oceaan”.
In zijn open brief van 29 oktober schrijft aartsbisschop González aan Trump dat hij zich “verbijsterd en geschokt” voelde door de opmerkingen van de komiek.
De aartsbisschop van San Juan, die van 1977 tot 1988 in parochies in de Bronx in New York werkte, wees de Republikeinse presidentskandidaat er onder meer op dat er “meer Puerto Ricaanse soldaten stierven in de oorlog in Vietnam als onderdeel van het Amerikaanse leger dan soldaten uit welke staat dan ook in de VS.”
Sinister gelach
In de brief zei de franciscaan – mede namens de andere bisschoppen van het Caribische eiland – dat hoewel hij van een goede grap houdt, humor ook morele grenzen heeft. “Het mag de waardigheid en heiligheid van personen niet beledigen of denigreren. De opmerkingen van Hinchcliffe lokken niet alleen sinister gelach uit, maar ook haat… Dit soort opmerkingen zou geen deel moeten uitmaken van het politieke discours van een beschaafde samenleving.”
Het campagneteam van Trump heeft zich inmiddels van de opmerkingen over Puerto Rico gedistantieerd. Trump zelf heeft niet gereageerd.
Puerto Ricanen zijn sinds 1917 Amerikaans staatsburger en kunnen zich vrij bewegen tussen de archipel en het vasteland. Puerto Ricanen die niet in een Amerikaanse staat wonen, hebben echter geen stemrecht bij federale verkiezingen. Met name na 1945 verhuisden veel Puerto Ricanen naar het vasteland.
Geen specifiek standpunt
In het algemeen neemt de Amerikaanse katholieke kerk geen specifiek standpunt in over welke presidentskandidaat katholieke kiezers zouden moeten steunen. Wel benadrukt zij bepaalde thema’s die als leidraad dienen voor katholieke gelovigen: de katholieke sociale leer, bescherming van het leven, gezinswaarden, gerechtigheid en zorg voor de schepping. De kerk drukt katholieken op het hart om zorgvuldig af te wegen hoe elke kandidaat zich verhoudt tot waarden als respect voor menselijke waardigheid en sociale rechtvaardigheid.
Bron: The Tablet