Religieuzen kijken tevreden terug op afgelopen Open Kloosterdag

Mooie gesprekken tijdens Open Kloosterdag

Op zondag 9 juni 2024 werd voor de elfde maal de Open Kloosterdag gehouden. 27 kloosters, waaronder Stadsklooster San Damiano en de kloosters van de franciscanen en de clarissen in Megen, openden hun deuren om bezoekers te verwelkomen. Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat religieus leven een eigentijdse levenskeuze is. Zij willen tonen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven.

Zusters van het clarissenklooster in Megen verkopen eigen kloosterproducten, waaronder een primeur: kloosterijs.

Religieuzen vertellen graag over de keuzes die zij gemaakt hebben en over hun manier van leven

Sing along: bezoekers zingen samen met zusters van liefde in Tilburg tijdens de Open Kloosterdag.

“Een geslaagde dag waarin ruimte was voor veel mooie gesprekken en ontmoetingen.” Dat meldden verschillende kloosters die meededen aan de Open Kloosterdag op zondag, waaraan 27 Nerderlandse kloosters deelnamen. Geïnteresseerden waren welkom in de vieringen, op diverse plaatsen waren er rondleidingen, presentaties of workshops. Het belangrijkst echter waren de ontmoetingen en gesprekken met de broeders, zusters en paters die wonen in de kloosters. Zij spraken met de bezoekers over hun dagelijks leven en hun keuze voor het klooster.

Het aantal bezoekers varieerde per klooster: van enkele tientallen tot zo’n 375. De vijftien kloosters die het aantal bezoekers meldden bij de koepelorganisatie KNR ontvingen gemiddeld ruim 145 bezoekers. Naar schatting hebben zo’n 2500 à 3200 mensen de Open Kloosterdag bezocht. Bij een aantal kloosters lag het bezoekersaantal hoger dan verwacht en moesten er snel stoelen worden bijgeschoven.

Diverse programma’s

Bij de Norbertinessen van Sint-Catharinadal trok de tentoonstelling van zandsculpturen extra bezoekers. Bijzonder onderdeel bij de zusters van Liefde in Tilburg was de ‘sing along’ met bezoekers en een speciaal koor van zusters en vrijwilligers. De zusters augustinessen gingen in kleine groepen in gesprek met bezoekers in de vorm van een levend boek.

Door het mooie weer werden ook de verschillende kloostertuinen goed bezocht. De clarissen in Megen presenteerden in de tuin ook voor het eerst hun kloosterijs, dat ze onlangs samen met een lokale ijssalon hebben ontwikkeld.

Laagdrempelig kennismaken

De KNR organiseert de Open Kloosterdag iedere twee jaar. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kloosters, hun bewoners en het religieuze leven van deze tijd. Het gaat bij de Open Kloosterdag niet zozeer om het gebouw, maar om de ontmoeting met de paters, broeders en zusters die er wonen. Ze vertellen tijdens zo’n dag graag over de keuzes die zij gemaakt hebben en over hun manier van leven. Daarnaast luisteren ze ook graag naar het verhaal van bezoekers over hún keuzes in het leven. Thema was dit jaar daarom: Wat is jouw verhaal?

Op bezoek in een klooster

Wie de Open Kloosterdag gemist heeft of nog eens een ander klooster wil bezoeken kan kijken op de website van de KNR onder ‘Klooster Beleven’: www.knr.nl/klooster-beleven. Verschillende kloosters hebben gastenverblijven waar je van harte welkom bent om een of meer dagen te logeren. Ook organiseren verschillende ordes en congregaties regelmatig activiteiten zoals bezinningsdagen, studiedagen of andere kennismakingsdagen.

Gerelateerde nieuwsberichten