Franciscaanse relikwie op tournee ter bevordering van dialoog

Pij van Franciscus na acht eeuwen opnieuw in Egypte

Acht eeuwen nadat Franciscus van Assisi een bezoek bracht aan de sultan in Egypte, keert een deel van zijn kleding tijdelijk terug naar dat land. Tot op de dag van vandaag draagt het opmerkelijke initiatief van de middeleeuwse heilige bij aan de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

Boven: Jonge franciscanen dragen de reliekschrijn met een deel van Franciscus’ pij door de straten van Caïro (Egypte). Onder: viering van de aankomst van de relikwie in een koptisch katholieke kerk.

Dit relikwie is een blijvende herinnering aan het belang van dialoog

Midden in de hoogtijdagen van de christelijke kruistochten (elfde tot dertiende eeuw) reisde Franciscus, tot achter de vijandelijke linies, naar het huidige Egypte om daar in Damietta de toenmalige heerser, sultan Ayyūbid al-Malik al-Kamil, te bezoeken. Hij verbleef meerdere dagen voor gesprekken bij de sultan en keerde wonderwel heelhuids terug.

De eenvoudige pij die Franciscus tijdens dat bezoek aan Egypte droeg, en die nog steeds kenmerkend is voor de kledij van zijn volgelingen, is nu voor even teruggekeerd in  Egypte. Het kledingstuk – een zogenaamd tweedegraads relikwie – maakt een rondreis door het land. De pij arriveerde op 23 mei in Caïro, ging daarna naar Alexandrië, om vervolgens Minya, Assiut, Qena en Luxor aan te doen. Op 2 juni keerde het terug naar Italië. De relikwie behoort toe aan een franciscaanse broedergemeenschap uit de Italiaanse regio Toscane, die het momenteel uitleent aan verschillende landen ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van de stigmata van Sint Franciscus. Het idee daarachter is dat gelovigen zich daardoor aangespoord voelen om in de voetsporen van de heilige te treden.

Dialoog

Dit relikwie herinnert ons er blijvend aan om initiatieven te ondernemen die de dialoog tussen onszelf en anderen openhouden, zegt Anthony Amen, een woordvoerder van de franciscanen in Egypte, geciteerd in het Nederlands Dagblad.

Zo gaf de 800ste verjaardag in 2019 van het fameuze bezoek zelf van Franciscus aan Egypte een impuls aan de dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de gerenommeerde islamitische Al-Azhar universiteit in Cairo, die als toonaangevend geldt binnen de soennitische islam. Amen spreekt van “een nieuwe fase in de interreligieuze dialoog tussen moslims en christenen in Egypte.” Volgens hem hebben de betrekkingen tussen christenen en moslims in Egypte de afgelopen tien jaar, onder het bewind van president al-Sisi, een “enorme stap voorwaarts” gezet.

In Egypte wonen en werken een kleine negentig franciscanen in 23 kloosters. Naast pastorale en culturele activiteiten leiden ze onder meer verschillende scholen. Tweederde van de leerlingen is moslim.


Bron: Nederlands Dagblad en Vatican News.

Gerelateerde nieuwsberichten