Eenheid binnen 75-jarig verbond blijft noodzakelijk

NAVO, gefeliciteerd!

“De succesvolste alliantie in de geschiedenis”, zo noemde secretaris-generaal Jens Stoltenberg de NAVO bij de herdenking van haar 75-jarig bestaan begin deze maand. Broeder Andreas Brands, lid van de Duitse provincie van minderbroeders franciscanen, onderschrijft dat belang: “Het is goed dat de NAVO bestaat.”

Kranslegging door (v.l.n.r.) admiraal Rob Bauer, secretaris-generaal Jens Stoltenberg en plaatsvervangend secretaris-generaal Micea Geoana. (Foto’s: NAVO)

NAVO-verdrag: Weinig woorden, groot belang!

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie bestaat 75 jaar. Op 4 april 1949 ondertekenden in Washington de ministers van Buitenlandse Zaken van twaalf landen in Europa en Noord-Amerika het oprichtingsverdrag. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de angst voor verdere verwoestende escalaties in de gehele wereld, vormden de voormalige westerse bondgenoten een Defensie- en Afschrikkingsalliantie, “de sterkste, meest duurzame en meest succesvolle alliantie in de geschiedenis”, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij de herdenkingsplechtigheden in Brussel. Het is de belofte om samen te staan en elkaar te beschermen, en om welvaart, veiligheid en vrede te garanderen. Het NAVO-verdrag, gesloten in 1949, bevat 14 artikelen. “Nooit eerder heeft een enkel document met zo weinig woorden zoveel betekend voor zoveel mensen”, zei Stoltenberg in zijn toespraak. Het verdrag beschermde volkeren gedurende de lange jaren van de Koude Oorlog, van de Berlijnse luchtbrug tot de Cubaanse rakettencrisis tot de val van de Berlijnse Muur. Tot op heden is de NAVO gegroeid tot 32 lidstaten, niet in de laatste plaats door toetreding van Finland en Zweden, twee staten die decennialang neutraal zijn geweest.

Tot nu toe gaat het goed. Het is goed dat de NAVO bestaat en dat zij de afgelopen 75 jaar aan stabiliteit en groei heeft gewonnen. Het heeft in feite vrede en veiligheid gebracht (de welvaartbevordering is eerder relatief). Vandaag de dag wordt het verbond steeds meer uitgedaagd en moet het de dreigende escalatie met Rusland onder ogen zien. De vrede in Europa wordt bedreigd door de imperialistische agressie van Rusland, dat de “historische gerechtigheid” (wat een term!) zegt te willen herstellen. Hoe de Verenigde Staten zich in de toekomst aan de NAVO zullen binden, zal pas bij de verkiezingen in november blijken. Intern is het te hopen dat de NAVO zich bewust zal zijn van de noodzakelijke eenheid. Alleen dat biedt een kans vijandigheid van andere staten tegen te gaan.

Zelfs op 75-jarige leeftijd is het niet genoeg om achterover te leunen en te ontspannen. Ik zou graag de 100ste verjaardag van de NAVO willen meemaken!

Andreas Brands ofm


Bron: Op de website franziskaner.net van de Duitse franciscanen is ieder vrijdag een commentaar te lezen op een actueel onderwerp vanuit franciscaan perspectief.

Gerelateerde nieuwsberichten