Drie Brabantse partijen vernieuwen samenwerking

Toekomst ‘Kloosterpad’ geborgd

Om de toekomst van de langeafstandswandeling ‘Ons Kloosterpad’ te borgen hebben de provincie Noord-Brabant, VisitBrabant en de Vereniging Samenwerkende Kloosters hun bestaande samenwerking vernieuwd. Op 1 februari tekenden de drie partijen in de Abdij van Berne de nieuwe overeenkomst.

Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, abt Denis Hendrickx van de Vereniging Samenwerkende Kloosters en Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, ondertekenden de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Langs het kloosterpad komen meer plekken voor stilte en bezinning

De overeenkomst betreft de versterking en uitbreiding van Ons Kloosterpad, een langeafstandswandeling van ongeveer 330 km langs een kleine vijftig (voormalige) kloosters in Noord-Brabant. De route werd in 2021 geopend. Naast deze route zijn er ongeveer 15 rondwandelingen vanuit diverse kloosters

Het pad wordt de komende jaren uitgebreid naar West-Brabant en er komen ook fietsroutes. Daarnaast wordt gewerkt aan meer plekken voor stilte en bezinning langs de route.

De vernieuwde samenwerking sluit naadloos aan op het beleidskader Levendig Brabant 2030 van de provincie, wat staat voor: een gelukkig en aantrekkelijk Brabant voor iedereen door middel van cultuur, erfgoed, sport en vrije tijd. Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant en abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne en de Vereniging Samenwerkende Kloosters zetten donderdag 1 februari hun handtekening.

De afgelopen jaren werkten de partijen al samen om de verhalen van het kloosterleven en de nog zo’n 450 resterende Brabantse kloostergebouwen bredere bekendheid te geven. In 2023 gaf de provincie een financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van ‘Ons Kloosterpad’.

Gedeputeerde Van der Horst: “De provincie heeft destijds de opdracht gegeven om het verhaal van het Brabantse kloosterleven uit te werken en te werken aan de opbouw van een netwerk. In 2021 werden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van het Brabantse Kloosterjaar. Ook werd in dat jaar Ons Kloosterpad gelanceerd. Wat mij betreft is dit een super geslaagd ‘instrument’ om het verhaal van het Brabants kloosterleven toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daar ben ik trots op.” Nadat de provincie een aantal jaar kartrekker was, verandert haar rol nu naar die van verbinder.


Zie: Brabants Kloosterleven (onskloosterpad.nl)

Gerelateerde nieuwsberichten