Documentaire over pater Bert Hagendoorn op filmfestival IFFR

The Silent Path

The Silent Path is een documentaire over leven en werk van pater Bert Hagendoorn ofm (1942-2020), missionaris in Papoea-Indonesië. De film, gemaakt door journalist en documentairemaker Yonri Soesanto Revolt, is te zien op het bekende filmfestival IFFR in Rotterdam (26, 29 en 30 januari 2024).

Bert Hagendoorn (1942) was 58 jaar minderbroeder en 51 jaar priester. Een jaar na zijn priesterwijding vertrok hij  naar Papoea. In 1984 wordt hij Indonesisch staatsburger. Na bijna vijftig jaar keerde hij in 2019 terug naar Nederland en ging wonen in de communiteit Nijmegen. Hij overleed in 2020, tijdens de corona-epidemie, en ligt begraven op het kloosterkerkhof van Megen.

Een persoonlijk eerbetoon van de filmmaker aan een inspirerende man

De film The Silent Path is een bescheiden samengesteld portret van pater Bert Hagendoorn ofm, een Nederlandse missionaris die vijftig jaar in de autonome Indonesische provincie Papoea werkte. Soebertono Mote was de naam die hij daar kreeg. Pater Hagendoorn was betrokken bij verschillende regionale gemeenschapsprojecten. Soms ging hij daarbij in tegen de wens van de kerk, bijvoorbeeld toen hij zich in de strijd tegen de aidsepidemie inzette voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

In de film combineert de maker Yonri Revolt dagboekaantekeningen van Hagendoorn met interviews en archiefmateriaal. Hij laat de missionaris niet alleen zien in zijn rol als priester bij doopplechtigheden en begrafenissen, maar als een gewone man in een bescheiden omgeving, onveranderlijk open voor de wereld om hem heen. Of hij nu gewond op een ziekenhuisbed ligt of geniet van een maaltijd met vrienden, Hagendoor lijkt over een onvermoeibare geest te beschikken en een niet aflatend gevoel voor humor.

De film, die besluit met de grafrede bij Hagendoorns uitvaart, is zeker geen hagiografie. The Silent Path is eerder een verstilde herinnering aan een gedreven Nederlander die van Papoea zijn thuis maakte – een persoonlijk eerbetoon van de filmmaker aan een man die hem en vele anderen wist te inspireren.


De film The Silent Path is te zien op 26, 29 en 30 januari 2024 in de bioscopen Pathé, Schouwburgplein 101, en LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam. Voor de trailer zie: The Silent Path | IFFR.  Voor tickets en verdere informatie, zie: Homepagina | IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een toonaangevend cultureel filmevenement, toegankelijk voor iedereen, waarbij meeslepende cinema en audiovisuele kunst centraal staan. Het is een van de grootste filmfestivals ter wereld, waar onafhankelijke filmmakers van over de hele wereld een ​​breed en divers publiek kunnen bereiken.

De 53ste editie van IFFR vindt plaats van 25 januari t/m 4 februari 2024 in Rotterdam. (Een deel van het programma is ook on demand te volgen.)

Gerelateerde nieuwsberichten