Belgische kunstenaar maakt glassculptuur voor paus Franciscus

Zonnelied in glas

Of hij voor de paus een glassculptuur wilde maken over het Zonnelied van Franciscus. Deze vraag kreeg de Belgische glaskunstenaar Jan Leenknegt in 2022 per e-mail voorgelegd. De mail kwam van landgenoot Dirk Smet, rector aan het Belgisch Pauselijk College in Rome en lid van de Belgische Ambassade bij de Heilige Stoel. Beide mannen hadden elkaar kort daarvoor in het Italiaanse Piëmonte ontmoet. Op 29 november 2023 kon Leenknegt zijn kunstwerk persoonlijk aan de paus overhandigen.

Jan Leenknegt (rechts) bij overhandiging van zijn kunstwerk aan de paus.

Jan Leenknegt

Atelier en woning van het kunstenaarsechtpaar is gevestigd in een oude zout- en zeepziederij in Ronse, een plaats waar in het verleden ook een franciscaanse communiteit gevestigd was. Jan Leenknegt volgde lessen aan de Academies van Deinze, Antwerpen, Mechelen en Oudenaarde. Aan onder meer die laatste academie zou hij later ook als docent verbonden zijn. Tijdens zijn opleiding maakte hij etsen, schilderijen, aquarellen en pastels. De leerschool die hem echter het meest gevormd heeft als kunstenaar is de opleiding in het atelier van zijn vader, glazenier Michiel Leenknegt.

meer info: janleenknegt.com

Ik creëer voorwerpen waar de mensheid niet om vraagt, maar de wereld wel nood aan heeft

Al meer dan vijftig jaar maakt Jan Leenknegt (1950) glaskunstwerken in het Belgische Ronse. Hij werk daar samen met zijn vrouw Danielle Van Hooydonk. Terwijl Jan het ontwerp maakt en het glas vormt, verzorgt Danielle het smeedwerk waarin het glas vervat is. Over de opdracht voor paus Franciscus vertelt hij:

“Uiteraard gingen we op die vraag in. Het leek ons ook spannend de paus te ontmoeten.” Uit een aantal voorstellen werd één ontwerp gekozen en uitgewerkt. Op 29 november 2023 kon de kunstenaar het sculptuur persoonlijk overdragen aan de paus. “We konden even met de paus praten, in het Frans. Hij was heel vriendelijk en luisterde aandachtig. Het was zo voorbij”, vertelt Leenknegt. “Gelukkig zijn er foto’s en zelfs televisiebeelden van het moment. Ja, het heeft indruk gemaakt. Een ontmoeting om nooit meer te vergeten.”

Zowel poëzie als muziek

Jan Leenknegt over zijn werk: “Eigenlijk heb ik maar één wens: de kunstenaar blijven die ik wil zijn. Iemand die voorwerpen creëert waar de mensheid niet om vraagt, maar de wereld wel nood aan heeft. Zo tracht ik met mijn glassculpturen het ultieme punt te bereiken waarop ze zowel poëzie als muziek worden. Met kunst ben ik vierentwintig uren per dag bezig. Zelfs in mijn slaap. Ik droom zelfs in kleuren. En als ik wakker word, houdt die droom niet op. Nooit vraag ik me af wat ik op een dag ga tekenen of ontwerpen. Het is bijna een ritueel geworden: met papier, kleurpotloden en waterverf aan mijn tafel in ‘’t klein salonneke’ gaan zitten tot er vormen verschijnen die ik inkleur. Vormen die uiteindelijk resulteren in een tekening of een ontwerp. Het ontwerpen gebeurt écht vanuit mijn buikgevoel. Soms ben ik ernstig, een andere keer ludiek. Lijnenspel en kleurgebruik zijn voor mij uiterst belangrijk. Mijn voorkeur gaat uit naar zachte ronde vormen. Op die manier worden mijn abstracte tekeningen figuratief en krijgt mijn figuratief werk een abstract karakter.”


Bronnen: Kerknet.be, Wikipedia 

Gerelateerde nieuwsberichten