Muurgedicht laat zien waar kerk voor staat

Zonnelied op gevel van Leidse kerk

Op de Hartebrugkerk in Leiden zijn twee muurgedichten aangebracht, afkomstig uit het Zonnelied van Franciscus. De parochie hoopt zo voorbijgangers nieuwsgierig te maken naar wat er in de kerk gebeurt.

Zonnelied op kerkgevel als groet aan jaren van franciscaanse presentie

“Het is ons opgevallen dat mensen vaak een kaarsje komen opsteken in deze kerk, maar eigenlijk geen idee meer hebben wat er in zo’n kerk gebeurt en waar we voor staan. Of beter nog: wie het is die ons inspireert en waar die ons toe aanzet”, zo licht pastor Marlène Falke toe in een videogesprek met het Katholiek Nieuwsblad.

Met de muurgedichten wil de parochie iets van haar bewogenheid kenbaar maken. Het past binnen het project ‘het binnenste buiten’. “Zie het als een amuse”, zegt Falke, “waardoor mensen geraakt worden en dan misschien gaan kijken wat er achter die kerkdeuren te vinden is. Dus het heeft ook een missionair belang.”

Voor het Zonnelied is gekozen omdat dat een mooie vertaling is van waar Falke en haar gemeenschap voor wil staan: “Het is een prachtig loflied, niet alleen op de schepping maar vooral op de Schepper en het zet aan tot verantwoordelijkheid voor wat ons van godswege is toevertrouwd.”

Daarnaast is de keuze voor het Zonnelied een groet aan vele jaren van franciscaanse presentie in de Hartebrugkerk. Zo waren onder anderen de broeders Ton Peters en Leo van Ulden jarenlang aan de kerk en de parochie verbonden.

Muurgedichten zijn overigens op meerdere gevels in Leiden te vinden. De gedichten op de gevel van de Hartebrugkerk zijn aangebracht door de kunstenaars Jojanneke Post en Lilo Boerman en wel net vóór 1 september, de ‘Wereldgebedsdag voor de schepping’, de dag waarop miljoenen christenen overal ter wereld stilstaan bij het behoud van de aarde en alle leven dat zich daarop bevindt.


Bron: KN

Gerelateerde nieuwsberichten