Broeder Pierbattista Pizzaballa ofm, Latijnse patriarch van Jeruzalem

Franciscaan wordt kardinaal

Tijdens een consistorie op 30 september 2023 zal paus Franciscus 21 nieuwe kardinalen creëren. Onder hen de franciscaanse broeder Pierbattista Pizzaballa ofm. Hij is de Latijnse patriarch van Jeruzalem.

Kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar, kiezen tijdens een conclaaf de nieuwe paus. Momenteel zijn er 121 kardinalen met stemrecht, van wie er 81 (67%) door paus Franciscus zijn benoemd. Pierbattista Pizzaballa, (Italië, 21 april 1965) behoort met zijn relatief jonge leeftijd tot dit kiescollege. Hij is sinds 1984 lid van de Orde van de Minderbroeders, in 1990 werd hij priester gewijd, in 2016 tot bisschop. In 2004 werd hij Custos van de Custodie van het Heilig Land en in 2020 benoemde paus Franciscus hem tot Latijnse patriarch van Jeruzalem.

Gerelateerde nieuwsberichten