Startdag ‘backpackers’

Jongeren die individueel naar de Wereld Jongerendagen reizen ontmoetten elkaar in Den Bosch

Deze zomer vertrekken bijna duizend Nederlandse jongeren naar de Wereld Jongerendagen (WJD) in Lissabon. Onder hen ook jongeren die niet met een georganiseerde reis gaan, maar individueel een WJD-ticket hebben geboekt. Voor hen werd een WJD-startdag georganiseerd.

Op uitnodiging van het franciscaans jongerenwerk en de landelijk projectleider Wereld Jongerendagen (WJD), Jochem Oor, kwamen zo’n twintig jongeren uit heel Nederland bijeen in het Franciscushuis in ‘s-Hertogenbosch. Voor bijna alle pelgrims is het de eerste keer dat ze afreizen naar een WJD.

Tijdens deze startdag maakten de jongeren kennis met elkaar en kregen ze informatie over de reis. Onder leiding van broeder Jan en broeder Steven, die zelf meegaan als begeleider met de bisdomreis van ‘s-Hertogenbosch, gingen de pelgrims onderweg naar de Sint Jan. Een bezoek aan de kathedraal kon natuurlijk niet ontbreken. Het WJD-kruis heeft namelijk hier haar thuisbasis bij het beeld van Paus Johannes Paulus II, tenminste als het niet onderweg is.

Na het bezoek aan de Sint Jan volgde een gebedsviering. De jongeren maakten kennis met het WJD-gebed en natuurlijk werd onder leiding van broeder Fer het WJD-lied gezongen. Aan het eind van de viering gaf broeder Jan alle aanwezigen de reiszegen en wensten hun allen een mooie WJD-ervaring.

Uiteraard kwam ook de informatie over het programma van de WJD aan bod. In een uitgebreide presentatie nam Jochem Oor de deelnemers mee in het WJD-avontuur. Hij liet de plaatsen zien in Lissabon waar de openings- en sluitingsmis zullen zijn en waar het veld te vinden is waar ‘de Nacht op het veld’ gehouden wordt, de avondwake. Om een goed beeld te krijgen van dit grootste jongerenevenement ter wereld doorspekte hij zijn verhaal met persoonlijke ervaringen van eerdere WJD’s.

Aan het einde van de middag ging een van de jongeren achter de piano zitten en ontstond er spontaan een ‘backpack’-koor dat verschillende liederen ten gehore bracht. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Broeder Hans-Peter had hiervoor een goedgevulde maaltijdsoep klaargemaakt.

Na het aanmaken van een groepsapp en het uitwisselen van telefoonnummers gingen de deelnemers weer op weg naar huis, om elkaar straks in Lissabon weer te ontmoeten.

Gerelateerde nieuwsberichten